۱۳۸۹ تیر ۷, دوشنبه

توپ فوتبال مجهز به پنل خورشیدی

soccer_narenji_ir.jpg
یک شرکت تايوانی به نام Greendix این بار پنل های ذخیره کننده نور خورشيد را در جداره خارجی یک توپ فوتبال جاسازی کرده است و ادعا می کند که سازنده اولين توپ فوتبال مجهز به پنل های خورشیدی، در دنیا می باشد. اما هدف این کار چه بوده است؟ ژوزف لین طراح اصلی این توپ می گوید ما می خواستیم نشان بدهیم که پنل های خورشیدی می توانند با هر چیزی مخلوط شوند تا در زندگی روزانه ما استفاده گردند. پنل خورشیدی روی یک توپ فوتبال به خوبی نشان می دهد که چقدر می توان از آنها در جاهای مختلف استفاده کرد.

قطعات 5 ضلعی مشکی که بر روی هر توپ فوتبال دیده می شوند، جای خود را با پنل های خورشیدی عوض کرده اند. همچنین در داخل اين توپ حس گر های حرکتی و چند قطعه الکترونیکی صوتی جاسازی شده که می توانند با ذخیره انرژی نور خورشيد و تبديل آن به برق مصرفی اين قطعات، به محض وارد شدن اولین ضربه به توپ، صوتی را جهت مسير یابی توليد کنند. تا افراد نابینا هم بتوانند فوتبال بازی کنند.

آقای جوزف لين می گوید، طرح اين توپ علاوه بر اينکه برای بازی کردن افراد کم بينا و کسانيکه با اختلالات بینایی مواجه هستند ارائه شده، ثابت می کند که پنل های خورشيدی در هر وسيله ای قابل جاسازی هستند و بدون هیچ محدوديتی می توان از آنها برای مصرف بهینه انرژی استفاده نمود. 
منبع:سایت نارنجی
 

۱۳۸۹ خرداد ۳۱, دوشنبه

بازیافت مواد زاید /پس مانده های مواد غذایی و سایر مواد زاید داخل خانه را دور نریزید آنها را بازیافت نمائید و با آنها خاک گیاهان آپارتمانی مورد نیازتان را تهیه کنید.

1. زواید سبزیجات و صیفی جات 2. پوست انواع میوه ها پس از خشک کردن 3. تفاله های چای4. پوست آجیل بدون نمک و خام نظیر بادام، فندق، پسته و...5. استخوانهای مرغ و ماهی 6. خرده کاغذها (باستثنای روزنامه)7. چوب کبریت های استفاده شده و قوطی کبریت های خالی آن 8. برگهای خزان شده ی درختان داخل کوچه و حیاط منزل9. خاکسترهای سیگار و منقل کبابرا جمع آوری کنید.افرادیکه آپارتمان نشین هستند مواد فوق را در یک کیسه نایلون ضخیم یا یک بشکه درب دار ریخته و داخل انباری یا زیر زمین قراردهید. آنهائیکه در خانه ی حیاط دار ساکن می باشند گودال کوچکی در داخل حیاط حفر نموده و مواد فوق را داخل آنها ریخته ، پس از گذشت مدتی به منظور زدودن حشرات و قارچ مقداری پودر قارچ کش و پودر سوین نسبت به 2 در هزار محلول نموده روی ترکیب فوق بریزید.بعد از آنکه برگها برنگ قهوه ای سوخته شده و با یک تلنگر یا ضربه ی کوچک از هم متلاشی گردیدند آن را الک کرده و مقداری از این خاک را با یک پیمانه ماسه ی شکسته ی شسته شده یا پرلیت مخلوط و مورد استفاده قرار دهید، اضافات مانده را مجددا در گودال با کیسه ریخته و این کار بطریق فوق ادامه داده تا همیشه خاک برگ مرغوب و سالمی در اختیار داشته باشید به سایر دوستان و آشنایان نیز این کار را توصیه نمایید.

کار را آگاهانه از اینجا شروع نمایید:می خواهید بذری بکارید یا میخواهید قلمه ای را ریشه دار نمایید و یا گیاهی را خریداری و اقدام به پرورش و نگهداری و تکثیر آن نمایید.

1. بذر مورد نظر خود را از محلی مطمئن خریداری و به تاریخ انقضای آن در روی بسته ی آن توجه نمایید. بهترین فصل کاشت بذر اوایل بهار و پاییز می باشد. اگر بذر شما سالم نباشد و قوه ی ناسیه خود را از دست داده باشد تمام تلاش شما بی نتیجه خواهد ماند.

2. قلمه های مورد نظر خود را از دوستان آشنایان تهیه و آنانرا ریشه دار نمایید. بهترین فصل تکثیر گیاهان آپارتمانی اوایل بهار تا اواخر تابستان می باشد. هر قلمه بایستی حداقل سه بند (گره) و حداکثر دارای 5 بند باشد. خاطر نشان می سازد این گیاهان در آب هم ریشه دار می شوند منوط باینکه وقتی نوک ریشه ها(شبیه جوش صورت) در انتهای قلمه ها ظاهر شد بایستی بداخل خاک مخصوص خود در گلدان منتقل گردند. در صورت رشد بیش از حد ریشه ها در آب، بهتر است در همان آب ادامه ی حیات دهد و اگر بدرون خاک منتقل شوند یا میمیرند و یا سالها بدون فعالیت باقی خواهد ماند.

3. اگر دوست دارید گیاهی را خریداری ونسبت به نگهداری و پرورش آن اقدام نمایید، قبل از هر چیز بایستی از میزان نور آپارتمان خود و محلی که گیاه بایستی در آن محل استقرار یافته آگاهی کامل داشته باشید و در هنگام خرید دقت نمایید که گیاه عاری از آفت و بیماری باشد که زحمات شما بی نتیجه نماند. برگهای گیاه خریداری شده ار با روزنامه کاملا پوشانده که تغییر هوا از گلخانه تا خانه روی آن اثرگذار نبوده و گیاه سالم بمنزل برسد و آنرا در محل مورد نظر مستقر می نمایید و روزانه دوبار در گرم ترین ساعات روز روی برگهای آن آب اسپری نمایید که برگهای آن همیشه مرطوب بماند و ماهانه یکبار زیر آن را کمی بطرف نور(پنجره) بچرخانید تا نور بهمه قسمت گیاه یکدست و یکنواخت برسد و از کج شدن و ریزش برگهای پشت به نور جلوگیری شود. آبیاری دقیق آن نیز فراموش نشود. ماهانه یکبار نیز به آن کود جامع شیمیایی بدهیدگیاه را در فصل بهار بخرید، نهال بخرید»در این صورت گیاه با محل زندگی جدید خود سریعتر خو گرفته و بزندگی خود با شادابی و سرسبزی ادامه می دهد.رمز موفقیت در پرورش و نگهداری گلها و گیاهان این است که در محیط زیست آنان فراهم آوریم که مشابه زادگاه این گیاهان باشد.
گیاهان احساس و عاطفه را درک می نمایندمن که سالها در زمینه ی پرورش و نگاهداری گل و گیاه فعالیت داشته ام (45 سال) گاه به نکاتی درارتباط با پرورش گل و گیاه پی می برم که برایم حیات انگیز است.شاید در میان گذاشتن این نکات با دیگران به نوعی خرافه گرایی تفسیر شود. ولی آنچه را که من تجربه کرده ام بی مهابا، چه در کلاس هایم، چه در نوشته هایم و چه در صدا و سیما بیان می کنم. چون عملا آنها را تجربه کرده و برایم به نوعی به باور تبدیل شده اند. یکی از نکات ظریفی که من در طی چند سال کار عملی در این رابطه به آن پی بردم این است که:اگر گیاهان را موجوداتی زنده به حساب آوریم، که هستند پس باید عکس العمل هایی که از یک موجود زنده در شرایط محیطی متفاوت واکنش های متفاوتی از خود بروز می دهد. مثلا حیوانات دست آموز خانگی، به روش برخورد نگاهدارندگان خود انس می گیرند و نوعی وابستگی به آن پیدا می کنند، حتی بوی بدن نگاهدارندگان آنها سبب تداعی مهربانی و انس و الفتی می گردد که آنها با حیوانات دست آموز خانگی از خود نشان داده اند که این مورد در گیاهان هم صدق می کند. گیاهان که از حساسیت های گسترده ای برخوردار می باشند نه تنها به نور، سایه، تغذیه و موسیقی واکنش دارند، بلکه با باغبانان خود هم به نوعی رابطه ی عاطفی و احساسی برقرار می کنند که حتی خود باغبان هم شاید این رابطه را درک نکند. یکی از نکات ظریف همین است. ماجرا از این قرار است چندی پیش یکی از بستگانم از من خواهش کرد در غیابش برای یک ماه از گل و گیاهانش مراقبت کرده و هر چند روز یکبار به آنها رسیدگی نمایم، من هم قبول کردم. هفته ای دوبار به آن خانه سر میزدم و گلها و گیاهان را از هر نظر وارسی و مراقبت می نمودم و شاید هم سعی می کردم در این زمینه به اصطلاح «سنگ تمام» بگذارم و واقعا هم آنچه را که در چنته ی 45 ساله خودم ذخیره کرده بودم، شاید هم برای این که کم نیاورم، در زمینه ی آبیاری، نور، کود، جابجایی و هرس اندوخته بودم در این مدت در مورد آن گلها و گیاهان بکار گرفتمپس از سه هفته مراقبت به اصطلاح «حرفه ای» وقتی برای بازدید گل و گیاه به آن خانه قدم گذاشتم با منظره ای باور نکردنی روبرو شدم؛ با آن همه مراقبت و دقت، گیاهانی را که درمقابل خودم می دیدم که آنچنان پژمرده و افسرده شده بودند که گویی هفته ها از مراقبت لازم محروم مانده باشند. پیش خودم لحظه ای شرمنده شدم و با خود می اندیشیدم که آیا از انجام کار خاصی در مورد آنها دریغ کرده ام؟ ولی چیزی به ذهنم خطور نکرد. غمگین و دلسرد خانه را ترک کردم.هفته ی بعد که صاحبخانه از مسافرت برگشته بود و مرا، شاید جهت تشکر، به شام دعوت کرده بود، با دلهره و نوعی احساس سهل انگاری به درون آن خانه قدم گذاشتم.بر خلاف تصور من هیچ گونه علامت ناراحتی و ناراضی در چهره ی میزبانان مشاهده نکردم. بر عکس، با خوشرویی از مراقبت های من سپاسگزاری کردند وقتی با راهنمایی آنان برای سرکشی بطرف گل ها و گیاهان هدایت شدم، آن چه را که مشاهده کردم برایم بهت آور بود همه ی آن گیاهانی را که من یکی دو روز پیش در حالت
وارفتگی و افسردگی دیده بودم، اکنون سرحال و شاداب و پرطراوت به نظر آمدند. از خود می پرسیدم چه عاملی، این دگرگونی را بوجود آورده است؛ تنها یک جواب را می توانستم در ذهنم پیدا نمایم، تغییر باغبان و عدم ایجاد ارتباط با گیاه، من که باغبان موقتی بودم فراموش کرده بودم که در ابتدا با گیاهان ارتباط برقرار نمایم چون آنها مرا نمی شناختند و به مراقبت های من، هر چند هم دقیق و کامل، روی خوشی نشان ندادند. در واقع دوستم نداشتند و با همه ی سرپرستی ها و مراقبتهای ویژه ، کسل و افسرده گردیده و دلواپس باغبان همیشگی خود بودند. ولی وقتی که باغبان همیشگی آنها دوباره به مراقبت از آنها مشغول شده بود. از دلواپسی و نگرانی بدر آمده و سالم و سرحال گردیده بودند. این نکته برایم ابهامی بوجود آورده بود. آیا بین گل و گیاه و باغبان هم رابطه ای وجود دارد؟گر چه شاید من خرافاتی حدس زده بودم، ولی پس از مطالعه ی کتاب «گیاه کودک دانشمند» نوشته ی کریستوفر برد همه چیز برایم روشن گردید و هیچ شکی در مورد نظریه ی خودم نداشتم، در صفحه ای از این کتاب چنین نوشته بود:(گیاه کودکی دانشمند است، کودک از آن جهت که عشق، علاقه، وابستگی و حساسیت در مقابل توجه و سخن نیکو با نوازش و آبیاری از خود نشان می دهد و این عشق و توجه را در هر فاصله ای حفظ و ابراز می کند. در مسافرت و دوری دلواپس صاحب یا باغبان خویش است. از یک سخن زیبا حتی از دور شاد و شکفته می شود و از سخن ناروا و مایوس کننده پژمرده می گردد، غش می کند و احتمالا می میرد. خوشی و ناخوشی انان و مسئول خویش را از کیلومترها فاصله درک می کند و نسبت به آن عکس العمل نشان می دهد.)بنابراین اطمینان داشته باشید که گیاهی تازه وارد آپارتمان شما شده، از وضعیت و جو تازه ناراحت و عصبانی می باشد. شما به طریقی باید به او اطمینان بدهید که تمام خواسته های آن را برآورده می سازید. برای انجام این منظور دست چپ خود را که به قلب نزدیکتر است زیر تک تک برگ هایش بکشید و با دست راست و با یک اسفنج یا پارچه ای نرم و مرطوب، ضمن تمیز کردن برگ هایش از آن تعریف و تحسین نمایید و حتی برایش آواز بخوانید و صدای خود را با هر لحنی که هست به او بشناسانید. این کار سبب ایجا ارتباط و نهایتا جلب اطمینان گیاه می گردد. شاید باور نکنید که گیاه از راه منافذی که در برگ های خود دارد بوی بدن شما را از طریق دست هایتان حس کرده و ارتعاشات صوتی شما را شناسایی و ضبط می کند. همین ارتباط باعث می شود که مراقبت های شما را با اطمینان بپذیرید و بهتر واکنش نشان دهد، بتدریج گیاه هم با محیط جدید و هم با باغبان جدید خود سازگاری پیدا خواهد نمود. شما هم می توانید این تجربه را آزمایش نمایید. گیاهان از موسیقی آرام لذت می برندگر چه قبلا مقالاتی را در ارتباط با تاثیر موسیقی بر روند رویشی و شادابی گل و گیاه مطالعه کرده بودم، ولی تجربیات شخصی خودم در این زمینه آگاهی هایی به من داده بودند که موسیقی آرام در شادابی و طراوت گل و گیاه تاثیر گذار است. تا جایی که می تواند در روند رویش، در مواردی روند باروری آنها، به عنوان نیرویی محرکه به شمار آید. موزیک تند و جاز و ریتم های طولانی و یکنواخت، برای گیاهان خستگی آور است و حتی گاهی در پروسه ی رویش آنها اختلال ایجاد می کند. بر عکس گیاهان نسبت به موسیقی آرام و لطیف واکنشی احساسی و عاشقانه بروز می دهند.ولی با مطالعه ی دو کتاب مصمم شدم تا واکنش گیاهان را نسبت به موسیقی عملا بیازمایم. کتاب اول نوشته کریستوفر برد بود که با عنوان گیاه کودک دانشمند انتشار یافته و تحقیقات و پروژه های دانشمندان و محققین در زمینه ی تاثیر موسیقی در روند رو به رشد و تندرستی گل ها و گیاهان و ایجاد ارتباط با آنان و سایر احوالات گیاهان بطور مستند با نام محققین و محل تحقیقات انجام شده دقیقا گنجانده شده است.در این کتاب راجع به تاثیر موسیقی در روند رشد شکوفایی گل و گیاهان چنین نوشته شده است.(گیاه تحت تاثیر موسیقی متناسب بشاش تر است. بهتر رشد می کند و حتی از خستگی می کشد. گیاه عاشقانه به جانب موسیقی آرام حرکت می کند و از موزیک خشن می گریزد.)در کتاب دیگری انرژی معجزه گر گیاهان نوشته ی محمدرضا یحیائیان در همین رابطه چنین نوشته شده است:(یکی از جالب ترین تجربیات در مورد تاثیر صدا بوسیله ی خانم «دوروتی رتالاک» همسر یک موسیقیدان به عمل آمده است. وی به اتفاق «فرانسیس برومن» استاد رشته ی زیست شناسی دانشگاه آمریکا، چند نمونه گیاه را برای انجام مطالعات خود انتخاب کردند. یک نمونه از گیاهان در مقابل بندگویی که صدای تند «موسیقی راک» از آن پخش می شد و نمونه های مشابه ی دیگر در مقابل موسیقی ملایم کلاسیک قرار داده شد و غرض این بود که رشد آن گیاهان، با نمونه های مشابهی که در فضای ساکت نگاهداری میشه مقایسه شود.نتیجه ی آزمایش نشان داد که گیاهان دسته اول سعی داشتند تا آنجا که ممکن است خود را از منبع صدا دور کنند تا آنجا که زاویه ی انحراف و خمش گیاه تا 80 درجه رسید، ساقه ها باریک و شکننده شد و چندی بعد بعضی از آنها به کلی خشکید. در حالیکه در گیاهان دسته ی دوم عکس این حالت مشاهده شد، ساقه ها خود را به بلندگو نزدیک ساخته و به دور آن پیچیدند ریشه ها قوت گرفت، شکوفه ها زودتر از موعد مقرر شکفتند و گیاه درشت و استوار گردید.)مطالعه ی این کتاب ها انگیزه ی آزمایش تاثیر موسیقی بر روی گل و گیاه را، به شکل تجربی، در من تقویت کرد و به دنبال آن بودم تا جایی را برای انجام این آزمایش فراهم آوردم. خوشبختانه این فرصت برایم فراهم آمد. پس از انقلاب شکوهمند اسلامی، مدیریت تعدادی از گلخانه ها، به خاطر تجربه ای که سال ها در این زمینه اندوخته بودم، به من واگذار گردید. در یکی از این گلخانه ها، که تنها به پرورش گل های ارکیده اختصاص یافته بود، از هر نظر مجهز و تمام کارهای مربوط به آبیاری، تنظیم دما، کود دهی و تهویه بطور اتوماتیک انجام می گرفت، فرصتی برای آزمایش مطالعاتم بوجود آمد. ابتدا در تمام این گلخانه ها اقدام به پخش موسیقی کلاسیک و آرام نمودم، تک تک گل ها را زیر نظر داشتم و هر چند روز یکبار شرایط رویشی آنها را بررسی می کردم. پس از ده روز پیگیری و نظارت به آنچه می اندیشیدم رسیدم. همه ی گل ها و گیاهان از رشد بالایی برخوردار شده و رنگشان روشن تر وشاداب تر شده و با بی زبانی طراوت و شکوفایی بیشتر خود را به بیننده منتقل می کردند. جالب این است روی گل ها به سویی که موسیقی پخش می شد متوجه شده بود، مانند گرایش گیاه و گل بسوی نور آفتاب، این تجربه و مشاهده، باور مرا نسبت به واکنش گل و گیاهان در برابر موسیقی انتخاب شده، به یقین تبدیل کرد. تعداد رویش غنچه ها در گلدان ها به حدی شده بود که مرا ناچار ساخت، به جای انتخاب ماهیانه و معمولی گل ها برای فروش، هر 20 روز یکبار به این کار اقدام نمایم.نکته ی جالب دیگر این که یکی از مراکز فروش گل و گیاه که با این گلخانه از سالیان قبل قرارداد داشت برای تحویل و حمل گل ها به آنجا مراجعه می کرد، وقتی از تلفن زودتر از موعد مقرر من با خبر شد، با تعجب و با لحنی خاص این موضوع را جویا گردید که من هم صلاح ندانستم نتیجه ی تجربه و آزمایش عملی خود را بدون مقدمه به او اطلاع دهم و به طریقی از پاسخ طفره رفتم. روزی که نماینده همان مرکز فروش گل و گیاه برای بردن گل ها به گلخانه آمده بود، مدتی خیره به آنها نگاه می کرد و از آنها چشم بر نمی داشت. او که در زمینه ی پرورش گل و گیاه حرفه ای به شمار می آید بالاخره نتوانست کنجکاوی خود را بروز ندهد و پرسید:«چه موادی به این گل ها خورانیده اید که اینقدر شاداب تر و سرحال تر و حتی درشت تر از حد متعارف به نظر می آیند؟»باز هم از دادن پاسخ واقعی خودداری نمودم، چون تصور می کردم به نوعی به خرافه گویی متهم شوم. بعدها به تدریج و در فرصت های مناسب در کلاس هایم و در برنامه هایی که از تلویزیون اجرا می کردم، این تجربه را برای همه بازگو نمودم و جالب این که همه گفته های مرا باور کردند و نه تنها از طریق فکس و ایمیل، بلکه با تلفن های بی شمار، موفقیت مرا در این زمینه تبریک گفته و مرا در ادامه ی تحقیقاتم تشویق و دلگرم کردند. من هم مصمم تر از گذشته به دنبال دستیابی به پاسخ های بی جوابی هستم که در زمینه ی کاشت و پرورش و نگاهداری گل ها و گیاهان خانگی همواره وجود داشته و ذهن مرا به خود مشغول می داشته اند.گیاه تحت تاثیر موسیقی مناسب بشاش تر است. بهتر رشد می کند و بیشتر محصول می دهد، موزیک تند و جاز و ریتم های طولانی و یکنواخت گیاه را خسته می کند و از خستگی می کشد، گیاه عاشقانه به جانب موسیقی آرام حرکت می کند و از موزیک خشن می گریزد، چنان که از طوفان می گریزد.یکی از دانشمندان به نام سینگ در کتاب خود نوشته است (من در آزمایشگاه خود می توان نشان بدهم که چگونه تحت تاثیر موزیک با ریتم ضربات هماهنگ عمل حیاتی جذب و درک کربن به وسیله ی گیاه سرعت می گیرد و حتی به بیش از 200 درصد نسبت به حالت عادی می رسد. گیاه تحت تاثیر موزیک غذای بیشتری جذب می کند و در چنین حالتی بعضی از گیاهان آبزی، کرموزوم بیشتری به دست می آورند و حتی نیکوتین برگ های تنباکو اضافه می شود. دکتر مهدی فهیمی

در زندگی ماشینی امروز نقش گل و گیاه در منازل و محل کار مشخصتر از همیشه است. در این زمینه تحقیقات گسترده ای صورت گرفته و نتایج نشان داده شده حاکیست که وجود گل و گیاه در محیط خانه و محل کار باعث کاهش بیماری های پوستی و تنفسی و سردردهای عصبی می شود و راندمان کاری کارمندان را افزایش می دهد.حتی وجود گلها و گیاهان آپارتمانی در کلاسهای درس مدارس باعث دقت و توجه بیشتر دانش آموزان به درس و بالا بردن روحیه ی آنان گردیده و دانش آموزان با علاقه ی بیشتر در کلاس حاضر می شوند.همچنین تحقیقات نشان داده که در بیمارستانها نگهداری گل و گیاه درون اتاق بیماران تاثیر بسزایی در بهبودی بیماران داشته و مصرف داروهای آرام بخش را نیز کاهش می دهد.بنابراین چنین تصور می شود که گلها و گیاهان آپارتمانی صرفا وسایلی برای زیبایی اتاق و محل کار نیستند بلکه تاثیرات روانی و نقش آنها در تلطیف هوا را نمی توان نادیده گرفت. از گیاهان مصنوعی رواج یافته که این گیاهان ضمن در برداشتن هزینه های بالا برای خریداری آنها هیچ گاه نمی توانند فواید گیاهان طبیعی را داشته باشند.در حال حاضر نیز زمانه طوری شده و مسائلی برای انسان پیش می آید که افکارمان را به خودش مشغول می کند و یواش یواش انسانرا به طرف دل مردگی و احیانا افسردگی می کشاند. یک وقت برای همه پیش آمده! که آدم حوصله نداشته و دلش نمی خواهد هیچ کاری بکند و همش می خواهد یک گوشه ای لم داده و فکرهای بی خودی بکند، دلش نمی خواهد کتابی بخواند یا فیلمی را تماشا بکند یا به کارهای عادی و روزمره ی خودش برسد. در حالی که اگر شما افکارتان را با کشت و کار درخت وباغچه گل گیاه یا سبزیکاری گرم بکنید، می توانید به راحتی از دردهای پنهانی که از این طرف و آن طرف به ما حمله می کنند و ما را تحت تاثیر خودشان قرار می دهند و به سمت و سوی افسردگی و دل مردگی یا بی حوصله گی و در واقع به طرف این قبیل بیماری ها راهی می کند. شما با اقدام به این کار می توانید خودتان را به راحتی از این بیماری مهلک نجات دهید. وقتی درصدد بر می آیید یا فقط فکرش را می کنید که توی کرت کوچولوی خودتان یا توی بالکن و یا حتی درون یک گلدان کوچولو قلمه ای کاشته ویا بذری بکارید این فکر جدید در مغز شما شکل گیری کرده و به اصطلاح قوت می گیرد. دیگر افکار پوچ گذشته را فراموش می کنید و دیگر شبها خوابهای عجیب و غریب نمی بینید و تمام مدت به این فکر هستید کی صبح می شود و از خواب بیدار می شوید که هر چه زودتر این کار را شروع نمائید. در همان اوائل کار شادابی را حس می کنید وقتی دستهایتان را توی خاک کرده ، خاک را لمس نموده و احساس کردید و آنگاه اقدام به کاشتن بذرها یا قلمه ها نمودید همیشه در انتظار هستید و با این افکار مشغولید، که این بذرها کی جوانه میزنند و مثل بچه های نورس کی بلند می شوند و شما را نگاه می کنند یا یک روز صبح از خواب بیدار می شوید می بینید دهها و صدها از این نوجوانها این عروسکهای کوچولو سر از خاک در آورده اند و دارند به شما نگاه می کنند در حالیکه شما چند روز پیش یک یا چندین دانه ی سیاه و یا چند ساقه ی بدون ریشه را کاشتید و حالا اینها سبز شده و به شما لبخند می زنند. دیگر از آن روز شما درگیر می شوید و احساس مسئولیت می نمائید و اشتیاق پیدا می کنید مثل کسی که از آن روز صاحب فرزندی گردیده و دارای وظائف جدیدی شده، همش مواظبید که به آنها صدمه ای نرسیده و هر چه زودتر محصولات به ثمر برسند. تمام افکارتان مشغول و متوجه این کار می شود، نکند یک وقت گربه ای پیدا شود و آنها را لگدمال کند، نکند یک وقت سوسکی بیاید و چند تا از آنها را بخورد آخر این نازنین ها استخوانهایشان به طراوت و شکنندگی نسیم بهاره، نکند یکوقت بی آب بمانند، نکند یک وقت بدون آفتاب بمانند، همین افکار جدید شما باعث می شود جز به این بچه های کوچولو و این فرشته های نازنین بهیچ چیز دیگری فکر نکنید.یکدفعه و ناخودآگاه متوجه می شوید شاداب و سرحال هستید و آن حالت دل مردگی را دیگر ندارید و دست و دلتان برای هر نوع کاری باز است دیگر ناراحتی نمی ماند که شما بخاطر آن به سراغ دارو و دکتر بروید. آنهائیکه اوائل بهار بذر سبزی را کاشته اند بخصوص اگر سبزی، ریحان باشد الان که تابستان است این ریحان مرتبا به شما می گوید پس کوکباب کوبیده که من را با آن بخورید و از عطر و طعم من لذت ببرید.من که فکر نمی کنم هیچ لذتی بالاتر از این باشد که صبح زود وقتی رفتید توی باغچه کوچولوی خانه یا سر بالکن آفتاب گیر، توی گلدان چند بوته گوجه فرنگی را که قبلا کاشتید یک دفعه مشاهده کنید گوجه هایتان قرمز و درشت و خوش طعم شده و روی بوته ها آویزانند و به شما چشمک می زنند. جزء محالات است که هوس نکنید یکی از آنها را کنده و بیاورید با صبحانه (گوجه فرنگی تازه با پنیر) در کنار قلمه های شمعدانی خودتان که تازه به گل نشسته اند بخورید. آن وقت تازه متوجه می شوید گوجه فرنگی یعنی چه، این هایی را که از بازار می خرید طعم مقوا را می دهد هم شکل ظاهرش با گوجه فرنگی شما فرق می کند و هم نه بو دارد و نه خاصیت. برای اینکه آنها را چند روز پیش که هنوز کاملا نرسیده از بوته چیده اند و به بازار آورده اند معلوم نیست چه کودی به آنها داده و یا با چه آب آلوده ای سیرابشان کرده اند من اطمینان دارم وقتی یک دانه گوجه فرنگی دست پرورده ی خودتان را با کارد خوردش کردید آن وقت متوجه می شوید که بوی آن تمام فضای خانه را پرکرده و وقتی آن را میل می فرمائید یاد سالیان گذشته می افتید که پدران و مادران ما توی باغچه های حیاط چطور انواع و اقسام سبزیها و صیفی جات گل و گیاهان را می کاشتند و از عطر و طعم و تازه بودن آن لذت می بردند چرا که سرشار از ویتامین بود و هیچ نیازی هم به دارو و دکتر نداشتند زیرا سبزیجات با داشتن انواع ویتامین های مهم و حیاتی و مواد معدنی لازم جای مناسبی در تغذیه ی خانواده ها دارند و تامین سلامت و تندرستی انسانها بی اندازه موثر می باشند.و یا وقتی گیاهی فاقد ریشه را با علاقمندی و عشق قلمه زدید و بهش جان دادید و آن را ریشه دار کردید بشما قول می دهم دیگر بهیچ قیمتی حاضر به رها کردن آن نمی باشید چون هر برگ یا گل آن که شکوفا می شود شما هم شاداب تر و سرحال تر می گردید
.
دکتر مهدی فهیمی

۱۳۸۹ خرداد ۳۰, یکشنبه




در بيستم فوريه 2007 دولت استراليا برنامه يي را براي از رده خارج کردن لامپ هاي داراي راندمان کم اعلام کرد. «مالکوم ترنبال» مي گويد: «ما حدود 125 سال است که از لامپ استفاده مي کنيم و همه مي دانيم که بيش از 90 درصد انرژي داده شده به هر لامپ عموماً به صورت گرما به هدر مي رود و اين در حالي است که امکان استفاده از لامپ هاي بهتر (مثل لامپ هاي مهتابي فشرده يا همان لامپ هاي کم مصرف) وجود دارد و تفاوت اين لامپ ها با لامپ هاي معمولي در آن است که اين لامپ ها براي توليد نور يکسان، حدود 20 درصد برق مصرف مي کنند.»


هر چند اين موج جهاني است ولي ابعاد آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است و علاوه بر آنکه داراي تاثير مثبتي بر روي بحث بهره وري انرژي خواهد بود، باعث افزايش شديد فروش لامپ هاي فلئورسنت نيز خواهد شد. در حال حاضر نيز ميليون ها عدد از اينگونه لامپ ها در سراسر دنيا به فروش مي رسد ولي بعد از اتمام عمر آنها بايستي ميليون ها عدد نيز دفع شوند. از آنجايي که لامپ هاي فلئورسنت حاوي ماده جيوه (سمي براي اعصاب) هستند، بايستي با مراقبت زياد و به عنوان يک ماده زايد خطرناک تصفيه شوند. هر چند از لحاظ تکنيکي امکان دفع ايمن و بهداشتي لامپ هاي فلئورسنت وجود دارد ولي بايستي يک اجماع جهاني در مورد مناسب ترين روش دفع لامپ حاصل شود.


در عرصه دفع لامپ هاي فلئورسنت (يا همان لامپ هاي مهتابي) قسمت عمده يي از شرکت ها قائل به يک سيستم بازيافت مرکزي براي همه اجزاي لامپ با لحاظ کردن مشخصات توسعه پايدار در اين عرصه هستند. با اين وجود طرفداران سيستم خردايش در مبدا نيز در حال افزايش است که در اين سيستم يک سيستم خردکننده متحرک (موبايل) وجود دارد و با اين سيستم مي توان تعداد لامپ هاي بيشتري را براي ورود به کارخانه آماده کرد و انتقال داد.


يک نگراني جهاني


به جيوه به عنوان يک مشکل جدي نگريسته مي شود چون بدون بو بوده و به راحتي تبخير مي شود و بنابراين تشخيص آن به آساني ميسر نخواهد بود. زماني که اين ماده جذب بدن شود، در بدن تجمع يافته و مي تواند اعضاي مختلف را تحت تاثير قرار داده و به سيستم عصبي آسيب برساند.


لامپ هاي فلئورسنت حاوي پودر فسفر هستند که در خود مقدار کمي جيوه دارد. طبق نظر موسسه Lampcare انگلستان که متخصص در زمينه دفع لامپ است، جيوه موجود در يک لامپ فلئورسنت مي تواند 30 هزار ليتر آب را به سطح آلودگي بالابرساند. اين نشان دهنده خطرناکي عمليات دفع نامناسب اين لامپ ها است.


در ماه نوامبر سال 2006 گروه هاي محيط زيستي ضدجيوه، اعلاميه يي خطاب به دولت هاي جهان در مورد منع صادرات جيوه و کاهش آلودگي جهاني اين ماده منتشر کردند. آنها به ويژه اميدوارند بتوانند در نشست اخير برنامه محيط زيست ملل متحد (UNEP) يک اعلان رسمي منتشر کنند. هر چند شايد در اين نشست نتوان به اهداف جهاني دست يافت ولي مي توان قدم هاي مثبتي برداشت. اين قدم ها را مي توان با پيشنهاد پاييز گذشته کميسيون اروپا در مورد ممنوعيت صادرات جيوه در سراسر اتحاديه اروپا از سال 2011 همخوان کرد. همه اينها بيانگر يک حرکت رو به رشد بين المللي در راستاي کاهش استفاده از جيوه در بخش هاي توليدي و تجارت است.


پيشرفت در عمليات دفع


در اين زمينه کارخانه مخصوصي براي دفع لامپ هاي فلئورسنت در منطقه Harlow انگلستان وجود دارد که توسط موسسه Lampcare راهبري مي شود. اين کارخانه در سال 2004 شروع به کار کرده و در حال حاضر داراي 20 اپراتور به همراه گروه مديران اصلي است. ضمناً اين کارخانه داراي شش راننده است که سراسر جنوب انگلستان را پوشش مي دهند و با کاميون هاي بزرگ خود محموله هاي بسته بندي شده لامپ ها را بر روي پانل هاي چوبي و قاب فلزي تحويل مي گيرند. تخليه کاميون ها در روز دوشنبه انجام مي شود و کاميون ها مي توانند سراسر هفته را در نقاط مختلف کشور سفر کنند و جمعه با کاميون هاي پر از لامپ بازگردند. اين برنامه نشانگر آن است که روزهاي دوشنبه و سه شنبه شلوغ ترين روزهاي کاري کارخانه است که بايد بار جمع آوري شده در هفته گذشته توسط کاميون ها تخليه شود.


با ديدن تعداد زياد لامپ هاي موجود در کاميون ها مي توان مطمئن بود که تامين لامپ هاي سوخته براي اين کارخانه مساله ساز نخواهد بود. شعار موسسه Lampcare آن است که تا حد امکان عمليات بازيافت براي مشتريان با سهولت انجام پذيرد. بر اين اساس اين شرکت مخازني را در اختيار مشتريان قرار داده است (با قطر 300 ميلي متر و طول 4/2 متر) تا مشتريان به راحتي بتوانند انواع لامپ ها را در اين مخازن قرار دهند. البته مي توان از پالت هاي چوبي با سازه و نوارهاي نگهدارنده نيز براي اين کار استفاده کرد.


فناوري دفع


در کارخانه Harlow چهار نوع لامپ مورد فرآيند قرار مي گيرند که عبارتند از:


- لامپ هاي فلئورسنت طويل (معمولي)


- لامپ هاي فلئورسنت فشرده (کم مصرف، CFL)


- لامپ هاي سديمي


- لامپ هاي با تخليه شديد (HLD)


البته بر هر يک از اين لامپ ها روش بازيافت خاصي اعمال مي شود ولي در اکثر موارد اين موسسه از فناوري خريداري شده از شرکت سوئدي MRT Systems AB استفاده مي کند. اين شرکت سوئدي متخصص در زمينه بازيابي جيوه است. طبق آمار بيشترين تعداد لامپ ها، به لامپ هاي فلئورسنت طويل اختصاص دارد.


لامپ هاي طويل براي فرآيند شدن بايستي وارد يک دستگاه برش End Cut Machine (ECM) شود. همان طور که از نام اين دستگاه برمي آيد، دو سر ابتدايي و انتهايي که داراي اتصالات آلومينيومي است جدا مي شود. پس از اين مرحله، پودر فسفر جهت عمليات تقطير خارج مي شود تا باقي مانده مواد خرد شده و به صورت خودکار دسته بندي شوند. دستگاه برش ECM قادر است لامپ هايي با طول 6 فوت يا 8 فوت را مورد فرآيند قرار دهد و ظرفيت آن نيز تا پنج هزار لامپ در ساعت است.


تقطير جيوه


تقطير جيوه از پودر فسفر حدود 16 ساعت به طول خواهد انجاميد و پودر بايستي تا دماي 800 درجه سانتيگراد گرم شود. با اين کار، جيوه تبخير شده و يک پودر فسفر خنثي باقي مي ماند که مي توان از آن در بخش ساخت و ساز استفاده کرد. در ادامه، جيوه تبخير شده نيز سرد مي شود و مقدار آن به حدي کم است که پس از يک سال عمليات کارخانه فقط مي توان يک انگشتانه را با آن پر کرد.


هر چند همان طور که اشاره شد، مقدار جيوه حاصل از اين عمليات کم است ولي خطرات بهداشتي و ايمني آن بسيار نگران کننده است. بر اين اساس از کارکنان اين کارخانه به صورت دوره يي نمونه گيري مي شود تا سلامت آنها نيز حفظ شود. کيفيت هواي محيط کار نيز کنترل مي شود. براي پرسنلي که در زمينه جابه جايي لامپ ها فعاليت دارند، وسايل حفاظت شخصي مثل کفش و ماسک تهيه شده است. يک سيستم جاروبرقي صنعتي نيز براي تميز کردن لامپ هاي شکسته شده و نيز کف کارخانه تعبيه شده است. در مورد فرآيند لامپ هاي فلئورسنت فشرده (لامپ هاي کم مصرف) نيز بايد يادآور شد که اين فرآيند داراي دو تفاوت اصلي است، اول آنکه آنها داراي شکل يکنواخت نيستند و در ثاني اين لامپ ها داراي اتصالات پلاستيکي هستند. اين بدان معني است که فرآيند مورد نياز براي اين لامپ ها بايد قادر باشد انواع اين لامپ ها را فرآيند کند. به علاوه زايدات پلاستيکي نيز يکي از محصولات جانبي اين عمليات است که بايستي به شرکت هاي خواستار آن داده شود. تنها با اين سيستم است که مي توان به سمت استراتژي هاي «بدون پسماند» و «بدون دفن» در کارخانه يي با ظرفيت دفع ده ميليون لامپ در سال حرکت کرد.


روش هاي ديگر براي دفع کدام است


روش ديگر براي لامپ هاي کامل همانا پيش خردايش است و اين بدان معني است که لامپ ها پيش از ورود به کارخانه ها خرد شده باشند تا حجم مواد و هزينه هاي خدماتي آنها تا 80 درصد کاهش يافته باشد و در هر کاميون نيز مي توان تا 5 برابر لامپ حمل کرد. با اين کار هزينه هاي حمل ونقل کاهش يافته و مزيت هاي مالي و زيست محيطي را به همراه خواهد داشت. شرکت مهندسي بالکان (Balcan) در انگلستان که از روش خردايش متحرک (موبايل) استفاده مي کند در سال 2006 توانست جايزه نوآوري ملکه انگلستان را به خاطر سيستم ابداعي خود دريافت کند.


کارخانه بازيافت اين شرکت در منطقه لينکلن شاير انگلستان قرار دارد و در سال 2002 افتتاح شده است و قادر است سالانه 750 تن لامپ سوخته را فرآيند کند. به علاوه اين شرکت داراي ناوگاني از خودروهاي وانت است که مجهز به خردکننده هاي برقي هستند. با اين خودروها مي توان عمل خردايش را در هر مکاني انجام داد. اين خردکننده ها داراي سيستم فيلتراسيون به کمک فن هستند تا غبارات حاصل از خردايش را تصفيه کنند. براي اين کار درون دستگاه يک فشار منفي (خلا) وجود دارد. چون هنگام خردايش لامپ هاي فلئورسنت محل شکسته شدن لامپ مشخص نيست، دستگاه حذف غبارات در همان کانال اصلي خردايش تعبيه شده است. اين شرکت جهت آب بندي و جلوگيري از هرگونه خروج بخارات جيوه از يک سيستم آب بندي فنري استفاده کرده است. در اين سيستم مواد حاصل از خردايش وارد يکسري مخازن بزرگ مي شود. سيستم خردايش نيز داراي سيستم چرخش و برخورد با موانع است و در اين بين پودرهاي چسبيده به شيشه لامپ نيز آزاد شده و توسط فن مکيده مي شود تا فيلتر شوند. شيشه ها نيز از قطعات آلومينيومي لامپ جدا شده و هر يک در ظروف مخصوص به خود ريخته مي شوند. قطعات آلومينيومي به يک تاجر دخيل در اين رشته فروخته شده و شيشه هاي به دست آمده نيز در صنعت ساختمان سازي به کار گرفته مي شوند. پودرهاي فسفر حاوي جيوه نيز از فيلترها به درون ظروف استوانه يي 45 گالني ريخته مي شوند تا به يک کارخانه استحصال جيوه به نام Quicksilver در منطقه Berwick - Upon - Tweed انگلستان ارسال شود.


مسائل نگران کننده


هرچند شرکت بالکان برنده جايزه نيز شده است ولي استراتژي آنها (يعني خردايش موبايل) داراي نقاط تاريک است. در عمليات پيش خردايش نسبت به عمليات خردايش در کارخانه، دو نگراني اصلي وجود دارد:


- در مورد اينکه بعد از اين پيش خردايش چه رخ خواهد داد، نگراني هايي وجود دارد چون امکان ارزيابي و نظارت مستمر در مورد دفع جيوه کار مشکلي است و اساساً اين کار برعهده موسسه ديگري نهاده خواهد شد.


- به علاوه کارشناسان بيشتر نگران انتشار ترکيبات فرار از سيستم خردايش موبايل هستند. البته هنگام طراحي تجهيزات موبايل مي توان به نحوي عمل کرد که خطر اين انتشار به حداقل برسد ولي باز هم بايستي مراقب اين مساله بود.


نبايد از ياد برد که نوع و شکل لامپ هاي فلئورسنت از لامپ هاي طويل به سمت لامپ هاي فشرده در حال تغيير است و از اين رو بايستي در سيستم هاي جديد به اين نکته نيز توجه داشت. البته قابل ذکر است که نمي توان به هيچ کدام از اين روش هاي دفع به صورت سياه يا سفيد نگريست و هرکدام داراي مزايا و معايب مخصوص به خود است. شرکت سوئدي MRT خردکننده هاي مختلفي را براي انواع لامپ ها طراحي و براي اجتناب از خروج بخارات جيوه، تمهيداتي مهيا کرده است و هواي خروجي نيز از بين سيکلون، فيلترهاي غبارگير و نيز فيلترهاي کربني عبور داده مي شود. به نظر يکي از کارشناسان، سيستم خردايش در مبدا براي وضعيتي خوب است که يا فاصله زياد باشد يا شرايط براي انتقال لامپ ها مهيا نباشد.


نبايد فراموش کرد که شرکت Lampcare اخيراً سومين واحد بازيافت پسماندهاي الکتريکي و الکترونيکي و لامپ هاي فلئورسنت خود را با هزينه 6 ميليون پوند (9 ميليون يورو) در منطقه Huddersfield انگلستان راه اندازي کرده و در اين واحد از پيشرفته ترين فناوري ها استفاده کرده است.


البته در آينده بايستي نيم نگاهي نيز به بازيافت لامپ هاي داراي پوشش پلاستيکي و لامپ هاي حاوي بريليم، تاليم، تانتاليم و کريپتون داشت.


علاقه مندان به موضوع بازيافت لامپ فلورسنت مي توانند به سايت هاي www.Balcan.co.uk، www.Lampcare.com وwww.MRT system.com رجوع کنند.

خودکار قابل بازیافت




خودكاري از جنس سيب زميني و قابل تجزيه


شركتي با هدف توليد محصولات دوستدار محيط زيست، اقدام به توليد خودكاري كرده است كه به صورت زيستي، 98 درصد قابل تجزيه بوده و از سيب زميني ساخته شده است. شركت DBA قصد دارد جايگزيني قابل قبول براي توده خودكارهاي دور ريختني و سمي كه روزانه مورد استفاده افراد مختلف قرار مي گيرد توليد كند. ابزاري كه نه تنها خوب مي نويسد و ظاهري خوشايند دارد بلكه تنها خودكار جهان خواهد بود كه 98 درصد قابل تجزيه زيستي است. خودكارها، امروزه از تركيبي از مواد مختلف ساخته مي شوند. مواد پلاستيكي مانند نايلون، پلي استر و پلي پروپيلن، فلز و ديگر مواد شيميايي كه براي بازيافت و يا تجزيه به هيچ وجه مناسب نبوده و براي چندين هزار سال به بقاي خود ادامه مي دهند. در عين حال جوهرهاي به كار گرفته شده در اين خودكارها معمولاپايه اي روغني داشته و حاوي مواد سمي هستند كه براي محيط زيست و انسان ها زيان بارند. خودكارهاي جديدي كه گفته مي شود 98 درصد قابل تجزيه هستند از پلاستيك هاي زيستي به دست آمده از سيب زميني ساخته شده اند و جوهر اين خودكارها نيز از فيبرهاي تجزيه پذير زيستي توليد شده است. بدنه اين خودكار 100 درصد قابل بازيافت بوده و با ساختاري ويژه به منظور افزايش گنجايش بسته بندي از ميزان هزينه هاي مالي و زيست محيطي حمل و نقل خواهد كاست. نكته جالب ديگر درباره اين خودكار، كارخانه توليد كننده آن است، زيرا اين كارخانه يكي از مستقل ترين كارخانه ها در زمينه انرژي است و با وجود اينكه از استاندارد زيست محيطي 14001 ISO فراتر نيز رفته است به سرعت در حال حركت كردن در مسير قطع كامل انتشار كربن در محيط زيست است. انرژي اين كارخانه به واسطه توربين هاي بادي تامين شده و ديگر تجهيزات كارخانه نيز تا بيشترين حد ممكن از منابع طبيعي انرژي بهره برده اند. تنها بخش غير قابل بازيافت اين محصول نوك تيز خودكار است كه بايد به صورت جداگانه از بدنه آن جدا شده و معدوم شوند. در عين حال بازيافت 98 درصد باقي مانده اين محصول نيز بايد در ساختمان هاي مجهز و نه در فضاي باز و طبيعي انجام گيرد .
خودكاري از جنس سيب زميني و قابل تجزيه
شركتي با هدف توليد محصولات دوستدار محيط زيست، اقدام به توليد خودكاري كرده است كه به صورت زيستي، 98 درصد قابل تجزيه بوده و از سيب زميني ساخته شده است. شركت DBA قصد دارد جايگزيني قابل قبول براي توده خودكارهاي دور ريختني و سمي كه روزانه مورد استفاده افراد مختلف قرار مي گيرد توليد كند. ابزاري كه نه تنها خوب مي نويسد و ظاهري خوشايند دارد بلكه تنها خودكار جهان خواهد بود كه 98 درصد قابل تجزيه زيستي است. خودكارها، امروزه از تركيبي از مواد مختلف ساخته مي شوند. مواد پلاستيكي مانند نايلون، پلي استر و پلي پروپيلن، فلز و ديگر مواد شيميايي كه براي بازيافت و يا تجزيه به هيچ وجه مناسب نبوده و براي چندين هزار سال به بقاي خود ادامه مي دهند. در عين حال جوهرهاي به كار گرفته شده در اين خودكارها معمولاپايه اي روغني داشته و حاوي مواد سمي هستند كه براي محيط زيست و انسان ها زيان بارند. خودكارهاي جديدي كه گفته مي شود 98 درصد قابل تجزيه هستند از پلاستيك هاي زيستي به دست آمده از سيب زميني ساخته شده اند و جوهر اين خودكارها نيز از فيبرهاي تجزيه پذير زيستي توليد شده است. بدنه اين خودكار 100 درصد قابل بازيافت بوده و با ساختاري ويژه به منظور افزايش گنجايش بسته بندي از ميزان هزينه هاي مالي و زيست محيطي حمل و نقل خواهد كاست. نكته جالب ديگر درباره اين خودكار، كارخانه توليد كننده آن است، زيرا اين كارخانه يكي از مستقل ترين كارخانه ها در زمينه انرژي است و با وجود اينكه از استاندارد زيست محيطي 14001 ISO فراتر نيز رفته است به سرعت در حال حركت كردن در مسير قطع كامل انتشار كربن در محيط زيست است. انرژي اين كارخانه به واسطه توربين هاي بادي تامين شده و ديگر تجهيزات كارخانه نيز تا بيشترين حد ممكن از منابع طبيعي انرژي بهره برده اند. تنها بخش غير قابل بازيافت اين محصول نوك تيز خودكار است كه بايد به صورت جداگانه از بدنه آن جدا شده و معدوم شوند. در عين حال بازيافت 98 درصد باقي مانده اين محصول نيز بايد در ساختمان هاي مجهز و نه در فضاي باز و طبيعي انجام گيرد .



این هتل که به مناسبت روز جهانی محیط زیست در ۵ ژوئن گشایش می یابد با استفاده از زباله هایی ساخته شده است که از برخی سواحل تفریحی اروپا جمع آوری شده اند.این هتل عواقب بی احترامی به محیط زیست را نشان می دهد و از شهروندان دعوت می کند که مراقب سواحل دریاها باشند.


پروژه اولین هتل ساخته شده از زباله ها که Save the Beach(ساحل را نجات بده!) نام دارد از سال ۲۰۰۸ آغاز شد. این ساختمان در سواحل نزدیک رم ساخته شده است. این هتل از ۳ تا ۶ ژوئن ۲۰۱۰ قابل استفاده است. Save the Beach یک ساختمان دو طبقه است که گنجایش ۱۰ نفر را در هر شب دارد.

به دلیل محدودیت ظرفیت و مدت زمان استفاده از این هتل، شرکت سازنده آن رقابتهایی را برگزار کرده است و کسانی که بتوانند بهترین دلایل ساخت این هتل را ارائه کنند می توانند یک شب در آن اقامت کنند.


طراح و ایده پرداز این هتل زباله ای که HA Schult نام دارد در این خصوص توضیح داد: “پروژه این هتل نمادین بسیار مهم است چرا که نشان می دهد ما در عصری با انبوه زباله ها زندگی می کنیم و میلیونها تن زباله را در تمام دنیا تولید می کنیم. آیا ما واقعا از زمین خود چه می خواهیم؟ این سئوالی است که مثل یک هشدار در گوش ما صدا کرده و ما را وادار می کند که به آن فکر کنیم.”
بنیاد آموزش محیط زیست و برنامه پرچم آبی برای محافظت و بهبود دریاها و سواحل قصد دارند حداقل یک ساحل اروپایی را در سال نجات دهند و با این هدف در هر سال یک هتل زباله ای را در یکی از این سواحل ایجاد می کند.

۱۳۸۹ خرداد ۲۹, شنبه



مجموعه هتل هاي زنجيره اي ماريوت با اجراي طرح ويژه اي تقريبا تمام زباله هاي توليد شده در هتل هاي خود را در سرتاسر اروپا بازيافت مي‌كند. اين طرح كه از آغاز ماه مارچ راه اندازي شده با برنامه هاي ديگري درزمينه صرفه جويي در مصرف انرژي همراه خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ هتل ماريوت از آغاز سال 2010 ميلادي موفق شده است 98 درصد از كل زباله هاي توليد شده در هتل ها و مراكز وابسته به اين شركت را بازيافت كند.



اصفهان - خبرنگاررسالت : مديرعامل سازمان بازيافت شهرداري اصفهان اعلام كرد: اين سازمان با مشاركت بخش خصوصي از نيمه دوم سال جاري ضايعات شهر اصفهان را به برق تبديل مي كند. به گزارش اداره ارتباطات رسانه اي روابط عمومي شهرداري اصفهان، تيمور باجول با اعلام اين خبر گفت: تفاهم نامه توليد انرژي برق از ضايعات زباله شهر با بخش خصوصي منعقد شده و جهت نهايي شدن به سازمان انرژي هاي نو ارسال گرديده و اميد است در نيمه دوم سال جاري اجرايي شودوي با بيان اين كه شهر اصفهان براي نخستين بار در كشور به صورت صددرصد موادآلي را از بازيافت جداسازي و تبديل به كود كمپوست مي كنداذعان داشت: روزانه 250 تن ضايعات كه امكان بازيافت و تبديل آن به كود نيست از يك هزار تن زباله اين كلان شهر توليد مي شودبه همين علت اين سازمان براساس برنامه راهبردي با احياي روش هاي بازيافت همچون توليد كمپوست، RDF، كود گرانوله، به سمت ارزشمندتر كردن زباله هاي شهر اصفهان گام برمي دارد.

استفاده از ضایعات کارخانه‌های فراوری مرکبات جهت مصارف غذایی


در دنیای امروز ، استفاده از محصولات ثانویه مرکبات روز به روز اهمیت بیشتری به خود می‌گیرد و مخصوصا پس از اختراع ماشین‌های آب‌میوه گیری به فکر استفاده از تفاله‌های کارخانه نیز برآمده‌اند. تعیین درجه اهمیت بین تولیدات اصلی و جنبی همیشه امکانپذیر نمی‌باشد. بعنوان مثال ، در " گینه " و " ساحل عاج " ، اسانس لیمو اهمیت بیشتری از لیمو دارد.از پوست مرکبات روغن‌کشی می‌کنند. از قسمت سفید پوست آنها ، ماده Pectine استخراج می‌کنند. از روغن‌ها و تفاله‌های هسته ، مواد متعدد تهیه می‌کنند. مهمترین محصولات جانبی این کارخانه‌ها ، پالپ خشک شده ، ملاس ، پالپ شسته شده ، اسانس و روغنها هستند. نمونه‌هایی از این محصولات تولید هیسپردین ، نارنجین ، لیمونین ، آنزیمها ، اسانسها ، ترکیبات شیمیایی طعم دهنده و پکتین هستند.

تکنولوژی تولید گاز زیستی (بیوگاز)

با استفاده از زباله و فاضلاب متان یا گاز طبیعی ، محصول میکروبی حاصل از تجزیه بی‌هوازی مواد آلی به وسیاه میکروبها می‌باشد. تولید متان ، یک فرآیند کاربردی وسیع در تجزیه ضایعات آلی است زیرا این گاز نامحلول بوده و براحتی از سیستم تصفیه خارج می‌شود. از آنجائیکه این گاز یک ماده سوختی است، متان تولید شده در سیستم تصفیه می‌تواند بعنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار گیرد.
بیوگاز

بیوگاز مخلوطی قابل اشتعال است که در اثر تخمیر مواد آلی در یک محدوده گرمایی و PH مشخص و در شرایط بی‌هوازی توسط میکروبها بوجود می‌آید. ترکیبات آن ، شامل 56-55 درصد گاز متان و گازهای دیگر مانند دی‌اکسید کربن ، نیتروژن و سولفید هیدروژن و بعضی هیدروکربورهاست.استفاده از گاز متان حاصل از تخمیر مواد بیولوژیکی حداقل 70 سال پیش در تصفیه‌خانه های فاضلابهای شهری اروپا مطرح شده است. ولی استفاده از بیوگاز در ده سال اخیر بعلت کمبود انرژی و افزایش قیمت آن مورد توجه خاص قرار گرفته است.
منبع تهیه بیوگاز

قسمت اعظم فضولات انسانی ، حیوانی ، گیاهی قابل تجزیه بوده و می‌تواند تحت شرایط ویژه تخمیر شده و با تولید بیوگاز ، جوابگوی قسمتی از نیازهای انرژی شهر و روستا باشد. علاوه بر آن با تولید کود بهداشتی و بهبود آلودگی محیط زیست توسط دستگاه بیوگاز در روستاها دو بحران عمده روستائیان مرتفع خواهد گردید. در اروپای غربی ، در دامداری‌ها و مجتمع‌های کشاورزی و تقریبا کلیه تصفیه‌خانه‌های فاضلاب مجهز به دستگاه‌های بیوگاز هستند. این واحدها قسمت عمده انرژی مورد نیاز خود را از طریق بیوگاز تامین می‌کنند.
محاسن استفاده از بیوگاز
-کنترل آلودگی‌های محیط زیست از طریق متمرکز نمودن فضولات انسانی و حیوانی در مخازن تخمیر و جلوگیری از پراکندگی مواد در محیط زندگی مردم.
-تهیه کود مناسب و بهداشتی که حاصل از تخمیر فضولات دامی و انسانی می‌باشد.
-تولید گاز متان جهت سوخت و ساز ، روشنایی و یا تبدیل آن به انرژی‌های مکانیکی.

استفاده از زباله بعنوان کود گیاهی

می‌توان زباله را طی فرآیندهایی به مواد تقویت کننده خاک یا کود ( کمپوست ) تبدیل نمود که سرشار از مواد آلی و عناصر مورد نیاز گیاه می‌باشد. با مصرف کمپوست می‌توان تا %70 در مصرف کودهای شیمیایی صرفه‌جویی کرد. هر انسانی که در شهر زندگی می‌کند، روزانه بیش از 5/0 کیلوگرم زباله تولید می‌کند که بیش از یک‌سوم آن ، قابل تبدیل به کمپوست است.چنانچه جمعیت شهرنشین را 30 میلیون نفر تخمین بزنیم، روزانه معادل پانزده میلیون کیلوگرم زباله تولید می‌شود که از این مقدار ، پنج میلیون کیلوگرم آن قابل تبدیل به کمپوست است.
کمپوست

کمپوست یک کود آلی است و حاصل مجموع تغییر و تبدیل‌هایی است که روی انواع بازمانده‌های گیاهی و حیوانی در نتیجه توالی فعالیت گروههای مختلف میکروارگانیسم‌ها بوجود می‌آید. تولید کمپوست از زمانهای بسیار دور در کشاورزی سنتی اغلب کشورها با استفاده از بازمانده‌های محصولات زراعی و با افزودن فضولات دام و طیور به آنها متداول بوده است.امروزه علاوه بر بازمانده‌های محصولات کشاورزی و دامی ، انبوهی از سایر مواد آلی بصورت مواد زائد و ضایعات برخی کارخانه‌های صنعتی و بخصوص کارخانه‌های وابسته به صنایع کشاورزی ، همچنین از طریق زباله‌های شهری ، لجن فاضلابها و... در حجم زیاد تولید می‌شوند که تجدید سیکل آنها از طریق تبدیل کمپوست و استفاده از آنها بعنوان یک کود آلی هم از نظر اصلاح خاک و افزایش سطح حاصلخیزی آن و هم از لحاظ جلوگیری از انتشار مواد آلوده کننده محیط زیست ، امری کاملا ضروری است.















خانه اي از بطري
بازیافت زباله شهری
دید کلی
امروزه مهمترین شاخص‌های زندگی بشر ، حفاظت از منابع تولید است. بشر دریافته است که تبعات و پیامدهای خسارت و زیانهایی که به طبیعت وارد می‌کند، بمراتب بیشتر از بهره‌ای است که از آلودن محیط زیست دریافت می‌کند. از این رو ، با بکار بستن امکانات عملی و علمی می‌کوشد کمترین زیان را به طبیعت وارد آورد. امروزه تولید زباله در شهرهای بزرگ مسئله آفرین شده است.فرایند تولید زباله که خود ناشی از فعالیت انسان شهرنشین مصرف‌کننده است و هر روز نیز او را به مصرف بیشتر ترغیب می‌کنند، جزء لاینفک زندگی است. بطوری که بطور متوسط هر انسان شهرنشین روزانه نیم کیلوگرم زباله تولید می‌کند و چنانچه جمعیت شهرنشین کشور را سی میلیون نفر تخمین زنیم، روزانه معادل پانزده هزار تن زباله تولید می‌شود که دفع این حجم عظیم زباله ، چنانچه بطور اصولی و بهداشتی انجام نشود، معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت.از سوی دیگر چنانچه با دیدگاه مثبت به زباله بنگریم و عبارت طلای کثیف بر آن نهیم، زباله ماده‌ای است ارزشمند و قابل بازیافت.

بازیافت زباله شهری

بازیافت زباله شهری

دید کلی

امروزه مهمترین شاخص‌های زندگی بشر ، حفاظت از منابع تولید است. بشر دریافته است که تبعات و پیامدهای خسارت و زیانهایی که به طبیعت وارد می‌کند، بمراتب بیشتر از بهره‌ای است که از آلودن محیط زیست دریافت می‌کند. از این رو ، با بکار بستن امکانات عملی و علمی می‌کوشد کمترین زیان را به طبیعت وارد آورد. امروزه تولید زباله در شهرهای بزرگ مسئله آفرین شده است.فرایند تولید زباله که خود ناشی از فعالیت انسان شهرنشین مصرف‌کننده است و هر روز نیز او را به مصرف بیشتر ترغیب می‌کنند، جزء لاینفک زندگی است. بطوری که بطور متوسط هر انسان شهرنشین روزانه نیم کیلوگرم زباله تولید می‌کند و چنانچه جمعیت شهرنشین کشور را سی میلیون نفر تخمین زنیم، روزانه معادل پانزده هزار تن زباله تولید می‌شود که دفع این حجم عظیم زباله ، چنانچه بطور اصولی و بهداشتی انجام نشود، معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت.از سوی دیگر چنانچه با دیدگاه مثبت به زباله بنگریم و عبارت طلای کثیف بر آن نهیم، زباله ماده‌ای است ارزشمند و قابل بازیافت.

۱۳۸۹ خرداد ۲۶, چهارشنبه




بیش از چهار میلیون کامپیوتر در کشور غیرقابل استفاده است در رویا تصور کنید شهرمان را که در آن تمامی‌ زباله‌ها به روش بسیار بهداشتی تفکیک و بازیافت می‌شود تا آن‌جا که در کنار سطل‌هایی مخصوص تفکیک زباله‌های تر و خشک، سطل‌ها را نیز برای جمع‌آوری زباله‌های الکترونیکی اختصاص داده‌اند که از طریق آن مردم می‌توانند سیستم‌های قدیمی‌خود را در این جایگاه‌ها قرار دهند که از آن‌ها به روش مطلوب و درستی استفاده شود‌. اما اگر از رویا فاصله بگیرم با این حقیقت تلخ روبه‌رو می‌شویم که هنوز در کشور ما روش جمع‌آوری و بازیافت زباله‌های خانگی دچار کاستی‌های شدیدی است که متاسفانه در چند ماه گذشته این مشکل چندین برابر شده است که به نوعی مسوولان این ماجرا را به جیره‌بندی بنزین و خروج اجباری کارگران افغان از کشور ارتباط داده‌اند‌. به هر حال مشکل از هر کجا نشات گرفته باشد در مجموع شاهد آن هستیم که در اکثر نقاط پایتخت گاهی اوقات زباله‌ها روزها در معابر باقی مانده‌اند که علاوه بر تولید یک منظر نه چندان چشم‌نواز از نظر بهداشتی نیز برای شهروندان مشکلاتی را به همراه داشته است. در چنین فضایی که جمع‌آوری و بازیافت زباله‌‌های خانگی دچار کاستی‌های بسیار شدیدی است به نظر می‌رسد جمع‌آوری زباله‌های الکترونیکی یک مبحث ناآشنا به حساب آید و این در حالی است که قانون جمع‌آوری و بازیافت تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی در بسیاری از کشورها به طور جدی پیگیری می‌شود. ● یک بازیافت خطرناک پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی که به مدد آن انواع و اقسام دستگاه‌های الکترونیکی را در اختیار مردم قرار می‌دهد این روزها در کنار راحتی استفاده از چنین دستگاه‌هایی معضلی را نیز به نام زباله‌های الکترونیکی به وجود آورده است‌. معضلی که رفته‌رفته تبدیل به یک فاجعه خواهد شد چرا که زباله‌های کامپیوتری و الکترونیکی جزو زباله‌های خطرناکی به شمار می‌روند که سال‌ها در طبیعت باقی می‌مانند و این نکته موجب آن شده است که بازیافت این نوع زباله‌ها در سال‌‌های اخیر مورد توجه اکثر کشورها قرار گیرد‌. در همین رابطه گفته می‌شود یک قانون جدید واردکنندگان و تولیدکنندگان کالاهای الکترونیکی در انگلیس را مسوول بازیافت تولیداتشان می‌شناسد و به نوعی آن‌ها را مسوول اجرای این قانون می‌داند‌. قانون زباله‌های تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی(WEEE( بازیافت زباله‌های الکترونیکی به میزان ‌چهار کیلوگرم‌ به ازای هر نفر را الزامی‌ می‌کند. به‌موجب این قانون تولیدکنندگان موظفند بودجهء طرح‌های بازیافت را تامین کنند و خرده‌فروشان خدمات بازپس‌گیری را ‌در اختیار مشتریان قرار دهند‌. قرار بود این قانون در ماه اوت سال ‌ ۲۰۰۵‌ اجرایی شود، اما به علت بروز مشکلات مهمی‌ به تاخیر افتاد‌. زباله‌های الکترونیکی که دستگاه‌های پی‌سی، کنسو‌ل‌بازی، مایکروویو و ماشین لباسشویی و..‌. را در برمی‌گیرند امروزه به عنوان سریع‌ترین منبع تولید زباله در اتحادیهء اروپا شناخته شده‌اند‌. تولیدکنندگان انگلیسی هر ساله ‌ ۱/۲‌ میلیون تن زبالهء الکترونیکی تولید می‌کنند که بیش‌تر آن‌ها راهی محل‌های تخلیهء زباله می‌شوند‌. مدیر فروش یکی از شرکت‌های معتبر کامپیوتری درخصوص این قانون می‌گوید:«در گذشته تمام هم و غم تولیدکنندگان دستگاه‌های الکترونیکی، تولید و فروش کالاها به مشتریان بود‌. اکنون این شرکت‌ها ناچارند به سرنوشت کالاهای خود پس از فروش بیندیشند‌. قانون WEEE با شروع سال جدید وارد کتاب قانون شده است و براساس آن خرده‌فروشان کالاهای الکتریکی ملزم هستند خدمات رایگان بازپس‌گیری براساس نظیر به نظیر ارایه کنند، یا در بودجهء گسترش مراکز جمع آوری ‌ قانون زباله‌های تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی (WEEE( مشارکت کنند‌.» شرکت Comet که یکی از بزرگ‌ترین خرده‌فروشان کالاهای الکتریکی انگلیسی به شمار می‌آید نیز جزو شرکت‌هایی است که بودجهء ارتقای تاسیسات بازیافت محلی را تامین می‌کند‌. مدیرعامل این شرکت این قانون را ابتکاری مثبت دانسته که سبب می‌شود امکان بازیافت زباله‌های الکتریکی برای مشتریان به روش بسیار آسانی صورت بگیرد‌. این قانون همچنین تولیدکنندگان را ملزم می‌کند به یکی از ۳۷‌ «طرح رعایت اصول توسط تولیدکنندگان» که در انگلیس دایر است بپیوندند‌. این طرح‌ها تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و از طرف شرکت‌ها مبادرت به جمع‌آوری و بازیافت زباله‌های الکترونیکی می‌کند‌. یک مسوول شرکت هیولت پاکارد (HP) نیز می‌گوید:«مسوولیت ما براساس میزان فروش برآورد می‌شود‌.» میزان فروش شرکت‌ها به سازمان حفاظت محیط زیست اعلام و این سازمان فروش کلی تولیدکنندگان بزرگ را محاسبه کرده و درصد مسوولیت هر شرکت را مشخص می‌کند اما قانون اتحادیهء اروپا، فاقد مشوق‌هایی است که در ژاپن به تولیدکنندگان ارایه می‌دهد. در ژاپن در مقابل تولیدکنندگان، رویکرد فردی‌تر اعمال می‌شود‌. در این شیوه، شرکت(اچ‌پی) HP مسوول فروش و بازیافت تمام کالاهای الکترونیکی نیست و فقط مسوولیت تجهیزات (اچ پی) HP را بر‌عهده دارد‌. این شیوه مزایای زیست‌محیطی دیگری نیز دارد‌. بیش‌ترین تاثیر زیست محیطی در ساخت کالاها مربوط به مرحلهء طراحی است‌. اگر طراحی کالاها طوری باشد که در پایان عمر کالا بازیافت آن‌ها بهتر شود مزایای اقتصادی نیز دربردارد‌. قانون WEEE قرار است در سال ‌ ۲۰۰۸‌بازنگری شود‌. چهار سال قبل اتحادیهء اروپا در مورد اجرای قانونی برای حل مشکلات فزایندهء زباله‌های الکترونیکی به توافق رسید‌. برنامهء محیط زیست سازمان ملل سال گذشته پیش از برگزاری «کنفرانس جهانی زباله‌های خطرناک» در کنیا اعلام کرد، سالانه ۲۰تا ‌ ۵۰‌میلیون تن زبالهء الکترونیکی در جهان تولید می‌شود. رایانه‌ها، تلفن‌های همراه و برخی دستگاه‌ها که چند ماه پس از تولید بلااستفاده می‌مانند، سهم آن‌ها در بین زباله‌های شهری در کشورهای توسعه‌یافته، به سرعت در حال افزایش است‌. با دانستن این آمار و ارقام این سوال به ذهن می‌رسد که در کشورهای پیشرفته غیر از اجبار قانون بازیافت کالاهای الکترونیکی از چه روش‌های دیگری استفاده می‌شود که برای پاسخ بد نیست به گزارش شبکهء فعالان زیست محیطی بازل با عنوان صادرات خطر زباله‌های صنعتی در آسیا اشاره کرد‌. در این گزارش آمده است که ۵۰ تا ۸۰ درصد از زباله‌های الکترونیکی گردآوری شده برای بازیافت در ایالات متحدهء آمریکا به برخی کشورهای در حال توسعه همانند چین، هند و پاکستان صادر شده‌اند‌. این امر محیط زیست این کشورها و نیز مردان، زنان و کودکان محلی در این مناطق را در معرض انواع مواد سمی‌قرار داده است. بنابراین گزارش‌، مراکز بازیافت در کشورهای در حال توسعه به مراکز تامین مواد برای صادرات زباله مبدل شده‌اند‌. در این مراکز کالاهای الکترونیک در شرایطی بسیار نامنظم و ناایمن بازیافت شده و مورد‌استفادهء مجدد قرار می‌گیرند‌. به طور مثال در شهرهایی همانند گویا در چین، دیدن صحنه‌هایی چون سوزاندن مواد پلاستیکی و انواع سیم‌ها یا ایجاد کوره‌های ذوب فلزات بازیافتی در فضای باز امری کاملا عادی است‌. در این مراکز وان‌ها و انواع ظروف دیگر انباشته از اسید، برای جداسازی طلا در کنارهء رودخانه‌ها به چشم می‌آید و نیز باتری‌ها و لوله‌های سربی که حاوی تشعشعات مضری است و در مونیتور‌ها و تلویزیون‌ها به کار می‌روند، با وجود پراکنده شدن انواع مواد خطرناک مانند سرب، در نهایت کالاهایی هستند که ارزش تجاری چندانی ندارند و به قیمتی بسیار ارزان عرضه می‌شوند‌. در این مراکز گلوله‌های پودر جوهر مورد استفاده در چاپگرها با دست از یکدیگر جدا می‌شوند که ابرهایی از غبار این پودر‌های مضر در هوا منتشر می‌کند در حالی که کارگران شاغل در این مراکز نیز عمدتا زنان و کودکانی هستند که بدون ماسک یا هر وسیلهء ایمنی دیگر به این فعالیت‌ها گماشته شده‌اند‌. به دلیل همین فعالیت‌ها، آب‌های زیرزمینی شهر گویای چین چنان آلوده شده‌اند که اخیرا مسوولین ناچار شده‌اند آب آشامیدنی این شهر را از مناطقی دیگر در فاصلهء ۳۰ کیلومتری این شهر حمل کنند. ● هیچ‌کس مسوول نیست عمر کوتاه تجهیزات کامپیوتری از یک طرف و تنوع‌طلبی مردم در استفاده از تجهیزات الکترونیکی جدید سبب شده است که رفته رفته بحث زباله‌های الکترونیکی به مشکل بزرگ دنیا بدل شود اما به راستی تولید تجهیزات الکترونیکی به سادگی صورت می‌گیرد که اگر بخواهیم برای بازیافت آن کار جدی انجام ندهیم طبق یک تحقیق انجام شده گفته می‌شود برای ساخت یک مانیتور ساده علاوه بر مواد اولیهء مورد نیاز در حدود ۲۴۰ کیلوگرم سوخت،۲۲ کیلوگرم مواد شیمیایی، ۱۵۰۰ لیتر آب نیاز است و با توجه به این مساله به نظر می‌رسد استفادهء مجدد از وسایل کامپیوتری می‌تواند تا حد زیادی در مصرف مواد طبیعی صرفه‌جویی به وجود آورد‌. به گفتهء بسیاری از کارشناسان بازیافت بهترین راه برخورد با زباله‌های الکترونیکی به ویژه تجهیزات کامپیوتری است‌. چرا که یک کامپیوتر قدیمی‌ که دیگر قابل‌ترفیع نباشد را می‌توان به طور کامل بازیافت کرد و این بازیافت در تمامی ‌قطعات صورت می‌گیرد قطعاتی همچون شیشهء ‌مانیتور‌، پلاستیک کیس،مس موجود در منبع تغذیه، فلزات گران قیمت به کار رفته در مدارات، مودم یا منابع تغذیه و... می‌توانند بازیافت شوند اما در کشور ما دربارهء زباله‌های الکترونیکی چه اقداماتی صورت گرفته است‌. باقر بحری رییس‌ کمیسیون سخت‌افزار نظام صنفی رایانه‌ای در پاسخ به این سوال به ایرنا گفته است:«در ایران بیش از چهار میلیون رایانه از دور خارج شده وجود دارد و این در حالی است که نه سازمان بازیافت و نه محیط زیست هنوز هیچ برنامه‌ای برای جمع‌آوری و‌بازیافت زباله‌های الکترونیکی ندارند و با توجه به این که هر رایانهء رومیزی دارای ۳۲‌ درصد پلاستیک، نزدیک به هفت درصد سرب، ۴۱‌ درصد‌ آلومینیوم، ۶۱۰۰/۰‌ درصد طلا، ۲/۰ درصد آهن، ۹۸۱/۰‌ درصد نقره و مقادیری فلزات سنگین و خطرناک مانند کادمیوم، جیوه و آرسنیک است، می‌‌توان محاسبه کرد بازیافت چهار‌ میلیون رایانه، به جداسازی چه حجم عظیمی از عناصر ارزشمند و عناصر خطرناک خواهد انجامید که می‌‌تواند علاوه بر صرفه اقتصادی، جلوی خطرات زیست محیطی را نیز بگیرد. بنابراین ‌دفن یا سوزاندن این زباله‌ها سبب ورود عناصر سنگین به آب‌های زیرزمینی و گازهای سمی به محیط زیست می‌‌شود. ‌ ‌در سطح دنیا به لزوم تفکیک زباله‌های الکترونیکی از دیگر زباله‌ها اهمیت جدی داده می‌‌‌شود ولی متاسفانه وجود مشکلات متعدد در تفکیک و بازیافت زباله‌های خطرناک در ایران مانع طرح مسایلی همچون زباله‌های الکترونیکی می‌‌شود.‌» رییس کمیسیون سخت افزار نظام صنفی رایانه‌ای معتقد است:‌ «باید برنامه‌هایی برای استفادهء مجدد از قطعات از دور خارج شده تدوین کرد; به عنوان مثال می‌توان از قطعات و مدارهای الکترونیکی در کارگاه‌های آموزشی و مدارس برای افزایش توان مهارت و یادگیری بهره برد.‌ به این طریق شاید بتوان جلوی هدر رفتن بخش زیادی از سرمایهء ملی را گرفت.‌ چون قطعات الکترونیکی دارای عمر طولانی و پرهزینه است و می‌‌توان از آن‌ها حتی در ساخت اسباب بازی نیز ‌استفاده کرد.‌ بحری در ادامه تصریح می‌‌کند:‌ عمر مفید رایانه‌ها در دنیا سه سال است ولی ما به ناچار از آن‌ها بیش‌تر استفاده می‌‌کنیم.‌ یکی از مسایلی که باعث از دور خارج شدن رایانه‌ها می‌‌شود، ورود مداوم نرم افزارها و برنامه‌های به روزی است که رایانه‌های مدل پایین قادر به اجرای آن‌ها نیست.‌ به عبارت دیگر به ظاهر عمر رایانه به پایان رسیده است، در حالی که از بسیاری قطعات و اجزای آن می‌‌توان استفاده‌های مفید دیگری کرد. اما متاسفانه ما برای استفادهء مجدد از رایانه‌های از دور خارج شده هیچ برنامه‌ای نداریم; حتی بسیاری از اداره‌ها و سازمان‌ها به این وسایل به چشم زباله هم نگاه نمی‌‌کنند و بخش عظیمی از اداره و سازمان را به انبار کردن این نوع رایانه‌ها اختصاص داده‌اند.‌ به اعتقاد بحری رایانه به صورت اجزای تفکیک شده وارد ایران می‌‌شود و ‌طبق برآوردها طی چند سال اخیر هر ساله یک میلیون و ۲۰۰‌ هزار تا یک میلیون و۵۰۰‌ هزار رایانه در ایران مونتاژ شده است و با توجه به این که از سال۱۳۷۰ ‌رایانه وارد ایران شده و اولین محموله تقریبا شامل ۱۰‌ هزار رایانه بوده است، می‌‌توان محاسبه کرد که تاکنون به طور تقریبی چند رایانه وارد ایران شده است و از این تعداد چه میزان از دور خارج شده‌اند. رییس کمیسیون سخت‌افزار نظام صنفی رایانه‌ای می‌‌گوید:‌ «با توجه به اهمیت بازیافت زباله‌های الکترونیکی، بعضی شرکت‌های بزرگ خود موظف به بازیافت کالاهای تولیدی‌شان شده‌اند.‌ مثلا (اچ پی) HP در ژاپن، هنگام فروش کالا مبلغی را نیز به عنوان بازیافت می‌‌گیرد تا بعد از اسقاطی شدن کالای الکترونیکی، آن را بار دیگر وارد چرخهء بهره‌وری کند; متاسفانه از آن‌جا که اکثر نمایندگان این شرکت‌ها در ایران، نمایندگان غیرمستقیم و با واسطه هستند، بنابراین ارایهء این خدمات شامل کشور ما نمی‌‌شود.‌ این روزها در گشت و گذار کوتاهی در شهرمان می‌توانیم به سادگی علاوه بر صدها مغازهء عرضهء تجهیزات الکترونیکی و کامپیوتری ده‌ها پاساژ اختصاصی را نیز مشاهده کنیم که در طول فعالیت روزانهء خود مشغول فروش هزاران قطعه و لوازم الکترونیکی هستند که در کنار آن به سود هنگفتی نیز خواهند رسید‌ اما متاسفانه نه فروشنده و نه خریدار هیچ‌کدام در لحظهء معامله به این مساله فکر نمی‌کنند که عمر مفید لوازم فروخته شده به چه میزانی است و پس از چند سال سرنوشت این جنس فروخته شده چه خواهد شد و به عنوان مثال یک مانیتور سادهء کامپیوتر خانگی حامل دو تا چهار کیلوگرم سرب است که به تنهایی می‌تواند خطرات و عوارض وحشتناکی به ویژه بر تنفس و هوش کودکان بگذارد، پس از گذراندن عمر مفید خود به چه سرنوشتی دچار خواهد شد‌. البته این مساله را در درجه اول باید مسوولان ذیربط از جمله نهادی همچون محیط زیست پاسخ دهد هرچند پس از سال‌ها همه‌گیر شدن کامپیوتر و لوازم جانبی آن در کشور هیچ نهادی درصدد پاسخگویی درمورد معضل زباله‌های الکترونیکی نبوده و تنها از سوی مسوولان محیط زیست گفته شده است که طرحی برای نحوهء برخورد با زباله‌های الکترونیکی در سازمان محیط زیست در حال تدوین است و مشخص نیست چه زمانی این تدوین به پایان خواهد رسید بنابراین این سازمان هنوز برای مقابله با زباله‌های الکترونیکی برنامه‌ای در دست ندارد و این یعنی این که متاسفانه باید شاهد آن باشیم که این زباله‌ها نیز با دیگر پسماندها دفن شوند و از آن‌جا که در ساختار این زباله‌ها فلزات سنگین و مواد شیمیایی بسیار سمی‌ وجود دارند رفته رفته این مواد به آب‌های زیر‌زمینی نفوذ خواهند کرد و آن فاجعه‌ای که بیمش می‌رود گریبان مردم را خواهد گرفت.
منبع: روزنامه سرمایه
اهداف و ا صول« معماری پایدار» یا «معماری سبز»
معماران نیز همسو با سایر دست اندرکاران در پی یافتن راهکارهای جدیدی برای تامین زندگی مطلوب انسان هستند. بدیهی است که زندگی ،کار ،تفریح ،استراحت و... همه و همه فعالیت هایی می باشند که در فضاهای طراحی شده توسط معماران صورت پذیرفته و از آنجا که نقاط ضعف و قوت یک ساختمان بر زیست بوم جهان تأثیر مستقیم خواهد داشت ،وظیفه ای بس حساس در این خصوص بر عهده معماران می باشد.
در راستای کاربرد مفاهیم پایدار و توسعه پایدار در معماری ، مبحث «معماری پایدار» یا «معماری سبز» کوششی است برای حفظ محیط زیست ، آسایش برای انسانها.ساختمانی که کمترین ناسازگاری و مغایرت را با محیط طبیعی پیرامون خود و در پهنه وسیع تر با منطقه و جهان دارد ، «ساختمان سبز» یا «پایدار» نامیده می شود که هدف از طراحی این ساختمان ها کاهش آسیب بر روی محیط ، منابع انرژی و طبیعت است و شامل قوانین ذیل می باشد:
1. کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید
2. توسعه محیط طبیعی
3. حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت، در صنعت ساختمان سازی
تکنیک های ساختمان سازی تلاشی در جهت تأمین کیفیت یکپارچه، از نظر اقتصادی ، اجتماعی و محیطی است.استفاده معقول از منابع طبیعی و مدیریت مناسب ساختمان سازی به حفظ منابع طبیعی محدود و کاهش مصرف انرژی کمک نموده (محافظت از انرژی) و باعث بهبود کیفیت محیطی می شود. کیفیت اساس طراحی پایدار می باشد .کیفیت مطلوب بدون توجه به طبیعت فراهم نمی شود و همچنین استفاده از مصالح با قابلیت ماندگاری طولانی نیز باید در نظر گرفته شود . رسیدن به استانداردهای بالای کیفیت ، امنیت و آسایش که در واقع سلامت انسانها را تأمین می کند از مهمترین اهداف معماری پایدار است که رسیدن به چنین شرایطی با استفاده از مدیریت کارآمد و به کار گیری آخرین تکنولوژی ها صورت می گیرد.
اصول معماری سبز یا پایدار
حفاظت از انرژی واستفادۀ پایدار از آن پیشرفت های عظیم تکنولوژیِ استخراج نفت و سایر ذخایر زیرزمینی، استفاده هر چه بیشتر این منابع تجدید ناپذیر را فراهم آورده است لذا طراحی ساختمان ها باید به گونه ای باشد که مصرف سوخت فسیلی را به حداقل برساند. همچنین توجه به این مسئله که منابع بهره برداری شده در سامانه های توسعه در کجا استفاده می شوند و چگونگی پایدار نگهداشتن آنها و استفاده از منابعی که امکان جایگزینی سریعتری دارند بسیار مهم است. به عنوان مثال از چوب درختانی باید استفاده شودکه سریع تر رشد کرده و می توانند جایگزین شوند.
کاهش استفاده از منابع جدید
ساختمان باید طوری طراحی شود که استفاده از منابع جدید به حداقل برسد و بتوان در پایان عمر مفید ساختمان از آن به عنوان منبعی برای ایجاد سازه های دیگر بهره برد. گرچه این اصل بیشتر به ساختمان های جدید اشاره دارد ولی باید به خاطر بسپاریم که مرمت و احیاء وضعیت ساختمان های فعلی در راستای کاهش اثرات زیست محیطی به اندازه روش ساخت ساختمانهای جدید حائز اهمیت است. باید بدانیم تعداد منابع برای ایجاد محیط های مصنوع جدید در جهان محدود است ونمی توان برای بازسازی و ساخت هر نسل از ساختمان ها، مقدار جدیدی از آنها را مورد استفاده قرار داد. استفاده مجدد می تواند در مسیر استفاده از مصالح بازیافت شده یا فضاهای بازیافت شده شکل بگیرد. همچنین تغییر در ساختمان های قدیمی برای کاربرد های جدید یکی دیگر از راه های کاهش استفاده از منابع جدید است که گرچه هزینه ها و مشکلاتی به همراه دارد با این حال مزایای حاصل از استفاده مجدد از این ساختمان های بزرگ در کنار یکدیگر و درون یک محیط شهری می تواند بر این مشکلات و هزینه ها غلبه کند. نوسازی ساختمان های موجود در شهرهای بزرگ و کوچک همچنین می تواند موجب حفاظت از منابع مورد استفاده جهت بازسازی ساختمان و در نتیجه جلوگیری از تخریب جامعه شود.
درک محیط
طراحی ساختمان باید به گونه ای باشدکه استفاده از توانایی های محیط و منابع انرژیِ محلی امکان پذیر گردد.اگر ما به امکانات محیطی که درآن هستیم آگاه باشیم می توانیم از صدمه زدن به آنها جلو گیری کنیم.همچنین درک محیط باعث مشخص شدن مراحل طراحی از جمله جهت قرارگیری نسبت به خورشید و چگونگی قرارگیری ساختمان در سایت و حفظ محیط پیرامون و دسترسی سیستم نقلیه و پیاده می گردد. شکل و نحوه استقرار ساختمان و محل قرارگیری فضاهای داخلی می تواند موجب ارتقاء سطح آسایش درون ساختمان شود.
ارتباط با طبیعت
ساختمان چه در داخل محیط شهری باشدوجه در یک محیط طبیعی تر ،ارتباط دادن آن با طبیعت به محیط طراحی شده روح و جان تازه می بخشد و بازگشت به زندگی طبیعی را در خود دارد.
درک تاثیرات محیطی
طراحی پایدار سعی در درک تاثیرات محیط از طریق ارزیابی و تحلیل سایت دارد:ارزیابی انرژی مصرفی ، سمیت مصالح و تکنیک های ساختمان سازی.تأ ثیرات منفی محیطی را می توان از طریق استفاده مصالح ساختمان سازی پایدار ،مصالح با سمیت کمتر و مصالح ساختمانی قابل بازیافت کاهش داد.
احترام به کاربران
این اصل ارتباط اندکی با آلودگی محیط زیست و تخریب لایه ازن دارد اما فرآیند سبز برای تمام منابع مشترک در ساخت یک ساختمان کامل ارزش قائل است و انسان را از این مجموعه خارج نمی داند. احترام به نیازهای انسانی و نیروی کار از دو جهت مورد توجه قرار می گیرد.برای یک معمار حرفه ای توجه به این نکته ضرورت دارد که ایمنی و سلامت مصالح و فرآیند های شکل دهنده ساختمان به همان میزان که برای کارگران و استفاده کنندگان آن مهم است برای کل جامعه بشری نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.معماران به وجود سم های مختلف در سایت های ساختمانی آگاه شدند واستفاده از مصالح خطرناک را ممنوع کرده اند. شکل دیگر مشارکت انسانی ، اشتراک و دخالت مثبت کاربران در فرآیند طراحی و ساخت است ، که چنانچه به طور مؤثر بکار گرفته نشود یک منبع کارا و مفید به هدر رفته است.
ایجاد یک روند مشارکتی در طراحی
طراحان پایدار ،اهمیت توجه به نظرات گوناگون را می دانند از این رو در مراحل اولیه طراحی با مهندسین مشاور و متخصصین، همفکری و همکاری کرده و از نظرات ساکنین محلی و همسایگان محلی نیز بهره می برند.
درک مردم
طراحان پایدار یا سبز باید فرهنگ و دین و نژاد مردمی که برای آنها طراحی می کنند را مورد توجه قرار دهند.
کل گرایی
تمامی اصول سبز ، نیازمند مشارکت در روندی کل گرا برای ساخت محیط مصنوع هستند. یک معماری پایدار یا سبز باید فراتر از یک ساختمان منفرد را شامل شود و باید شامل یک شکل پایدار از محیط شهری باشد. شهر ، موجودی فراتر از مجموعه ساختمان ها است در حقیقت می توان یک شهر را مجموعه ای از سیستم های در حال تعامل دید که دارای روح و کالبد می باشند.در نتیجه اگر ساختمان ها را مجزا در نظر نگیریم می توانیم همزمان با طراحی ساختمانی سبز و پایدار ، شهری پایدار داشته باشیم و چهره ای سبز از شهر ، برای آینده ترسیم کنیم.

آنچه پیرامون معماری سبز یا پایدار گفته شد،بیان کنندۀ نوعی نگرش به معماری است که بر چند نکته اساسی اشاره دارد:
• کیفیت گرایی
• توجه به آینده
• توجه به محیط
که نشانگر این مطلب است که معماری پایدار دارای مفاهیم عمیقی است که پیوند دهنده انسان، طبیعت و معماری است.
داشتن «معماری پایدار» و در ادامۀ آن« شهر پایدار» مستلزم رعایت قواعد و اصولی است که باید از سوی معماران و مسئولان ما با دقت و انجام عملیات کارشناسانه مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان در آینده ای که چندان دور نیست به وجود یک شهر زیبا و منسجم با رعایت کامل قواعد معماری و هویت ایرانی افتخار کرد.

۱۳۸۹ خرداد ۲۵, سه‌شنبه

اهداف و اصول معماری سبز


اهداف و ا صول« معماری پایدار» یا «معماری سبز»





معماران نیز همسو با سایر دست اندرکاران در پی یافتن راهکارهای جدیدی برای تامین زندگی مطلوب انسان هستند. بدیهی است که زندگی ،کار ،تفریح ،استراحت و... همه و همه فعالیت هایی می باشند که در فضاهای طراحی شده توسط معماران صورت پذیرفته و از آنجا که نقاط ضعف و قوت یک ساختمان بر زیست بوم جهان تأثیر مستقیم خواهد داشت ،وظیفه ای بس حساس در این خصوص بر عهده معماران می باشد.


در راستای کاربرد مفاهیم پایدار و توسعه پایدار در معماری ، مبحث «معماری پایدار» یا «معماری سبز» کوششی است برای حفظ محیط زیست ، آسایش برای انسانها.ساختمانی که کمترین ناسازگاری و مغایرت را با محیط طبیعی پیرامون خود و در پهنه وسیع تر با منطقه و جهان دارد ، «ساختمان سبز» یا «پایدار» نامیده می شود که هدف از طراحی این ساختمان ها کاهش آسیب بر روی محیط ، منابع انرژی و طبیعت است و شامل قوانین ذیل می باشد:
1. کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید
2. توسعه محیط طبیعی
3. حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت، در صنعت ساختمان سازی
تکنیک های ساختمان سازی تلاشی در جهت تأمین کیفیت یکپارچه، از نظر اقتصادی ، اجتماعی و محیطی است.استفاده معقول از منابع طبیعی و مدیریت مناسب ساختمان سازی به حفظ منابع طبیعی محدود و کاهش مصرف انرژی کمک نموده (محافظت از انرژی) و باعث بهبود کیفیت محیطی می شود. کیفیت اساس طراحی پایدار می باشد .کیفیت مطلوب بدون توجه به طبیعت فراهم نمی شود و همچنین استفاده از مصالح با قابلیت ماندگاری طولانی نیز باید در نظر گرفته شود . رسیدن به استانداردهای بالای کیفیت ، امنیت و آسایش که در واقع سلامت انسانها را تأمین می کند از مهمترین اهداف معماری پایدار است که رسیدن به چنین شرایطی با استفاده از مدیریت کارآمد و به کار گیری آخرین تکنولوژی ها صورت می گیرد.


اصول معماری سبز یا پایدار

حفاظت از انرژی واستفادۀ پایدار از آن پیشرفت های عظیم تکنولوژیِ استخراج نفت و سایر ذخایر زیرزمینی، استفاده هر چه بیشتر این منابع تجدید ناپذیر را فراهم آورده است لذا طراحی ساختمان ها باید به گونه ای باشد که مصرف سوخت فسیلی را به حداقل برساند. همچنین توجه به این مسئله که منابع بهره برداری شده در سامانه های توسعه در کجا استفاده می شوند و چگونگی پایدار نگهداشتن آنها و استفاده از منابعی که امکان جایگزینی سریعتری دارند بسیار مهم است. به عنوان مثال از چوب درختانی باید استفاده شودکه سریع تر رشد کرده و می توانند جایگزین شوند.


کاهش استفاده از منابع جدید

ساختمان باید طوری طراحی شود که استفاده از منابع جدید به حداقل برسد و بتوان در پایان عمر مفید ساختمان از آن به عنوان منبعی برای ایجاد سازه های دیگر بهره برد. گرچه این اصل بیشتر به ساختمان های جدید اشاره دارد ولی باید به خاطر بسپاریم که مرمت و احیاء وضعیت ساختمان های فعلی در راستای کاهش اثرات زیست محیطی به اندازه روش ساخت ساختمانهای جدید حائز اهمیت است. باید بدانیم تعداد منابع برای ایجاد محیط های مصنوع جدید در جهان محدود است ونمی توان برای بازسازی و ساخت هر نسل از ساختمان ها، مقدار جدیدی از آنها را مورد استفاده قرار داد. استفاده مجدد می تواند در مسیر استفاده از مصالح بازیافت شده یا فضاهای بازیافت شده شکل بگیرد. همچنین تغییر در ساختمان های قدیمی برای کاربرد های جدید یکی دیگر از راه های کاهش استفاده از منابع جدید است که گرچه هزینه ها و مشکلاتی به همراه دارد با این حال مزایای حاصل از استفاده مجدد از این ساختمان های بزرگ در کنار یکدیگر و درون یک محیط شهری می تواند بر این مشکلات و هزینه ها غلبه کند. نوسازی ساختمان های موجود در شهرهای بزرگ و کوچک همچنین می تواند موجب حفاظت از منابع مورد استفاده جهت بازسازی ساختمان و در نتیجه جلوگیری از تخریب جامعه شود.


درک محیط

طراحی ساختمان باید به گونه ای باشدکه استفاده از توانایی های محیط و منابع انرژیِ محلی امکان پذیر گردد.اگر ما به امکانات محیطی که درآن هستیم آگاه باشیم می توانیم از صدمه زدن به آنها جلو گیری کنیم.همچنین درک محیط باعث مشخص شدن مراحل طراحی از جمله جهت قرارگیری نسبت به خورشید و چگونگی قرارگیری ساختمان در سایت و حفظ محیط پیرامون و دسترسی سیستم نقلیه و پیاده می گردد. شکل و نحوه استقرار ساختمان و محل قرارگیری فضاهای داخلی می تواند موجب ارتقاء سطح آسایش درون ساختمان شود.


ارتباط با طبیعت

ساختمان چه در داخل محیط شهری باشدوجه در یک محیط طبیعی تر ،ارتباط دادن آن با طبیعت به محیط طراحی شده روح و جان تازه می بخشد و بازگشت به زندگی طبیعی را در خود دارد.



درک تاثیرات محیطی

طراحی پایدار سعی در درک تاثیرات محیط از طریق ارزیابی و تحلیل سایت دارد:ارزیابی انرژی مصرفی ، سمیت مصالح و تکنیک های ساختمان سازی.تأ ثیرات منفی محیطی را می توان از طریق استفاده مصالح ساختمان سازی پایدار ،مصالح با سمیت کمتر و مصالح ساختمانی قابل بازیافت کاهش داد.


احترام به کاربران

این اصل ارتباط اندکی با آلودگی محیط زیست و تخریب لایه ازن دارد اما فرآیند سبز برای تمام منابع مشترک در ساخت یک ساختمان کامل ارزش قائل است و انسان را از این مجموعه خارج نمی داند. احترام به نیازهای انسانی و نیروی کار از دو جهت مورد توجه قرار می گیرد.برای یک معمار حرفه ای توجه به این نکته ضرورت دارد که ایمنی و سلامت مصالح و فرآیند های شکل دهنده ساختمان به همان میزان که برای کارگران و استفاده کنندگان آن مهم است برای کل جامعه بشری نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.معماران به وجود سم های مختلف در سایت های ساختمانی آگاه شدند واستفاده از مصالح خطرناک را ممنوع کرده اند. شکل دیگر مشارکت انسانی ، اشتراک و دخالت مثبت کاربران در فرآیند طراحی و ساخت است ، که چنانچه به طور مؤثر بکار گرفته نشود یک منبع کارا و مفید به هدر رفته است.


ایجاد یک روند مشارکتی در طراحی

طراحان پایدار ،اهمیت توجه به نظرات گوناگون را می دانند از این رو در مراحل اولیه طراحی با مهندسین مشاور و متخصصین، همفکری و همکاری کرده و از نظرات ساکنین محلی و همسایگان محلی نیز بهره می برند.


درک مردم

طراحان پایدار یا سبز باید فرهنگ و دین و نژاد مردمی که برای آنها طراحی می کنند را مورد توجه قرار دهند.


کل گرایی

تمامی اصول سبز ، نیازمند مشارکت در روندی کل گرا برای ساخت محیط مصنوع هستند. یک معماری پایدار یا سبز باید فراتر از یک ساختمان منفرد را شامل شود و باید شامل یک شکل پایدار از محیط شهری باشد. شهر ، موجودی فراتر از مجموعه ساختمان ها است در حقیقت می توان یک شهر را مجموعه ای از سیستم های در حال تعامل دید که دارای روح و کالبد می باشند.در نتیجه اگر ساختمان ها را مجزا در نظر نگیریم می توانیم همزمان با طراحی ساختمانی سبز و پایدار ، شهری پایدار داشته باشیم و چهره ای سبز از شهر ، برای آینده ترسیم کنیم.

آنچه پیرامون معماری سبز یا پایدار گفته شد،بیان کنندۀ نوعی نگرش به معماری است که بر چند نکته اساسی اشاره دارد:
• کیفیت گرایی
• توجه به آینده
• توجه به محیط
که نشانگر این مطلب است که معماری پایدار دارای مفاهیم عمیقی است که پیوند دهنده انسان، طبیعت و معماری است.
داشتن «معماری پایدار» و در ادامۀ آن« شهر پایدار» مستلزم رعایت قواعد و اصولی است که باید از سوی معماران و مسئولان ما با دقت و انجام عملیات کارشناسانه مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان در آینده ای که چندان دور نیست به وجود یک شهر زیبا و منسجم با رعایت کامل قواعد معماری و هویت ایرانی افتخار کرد.





معرفی دو خودروی خورشیدی

ونتوری Astrolab:
ونتوری یک اتومبیل خورشیدی مفهومی است. بدنه این اتومبیل از 2/3 متر مربع پنل خورشیدی با راندمان مفید 21 درصد تشکیل شده است. این صفحه خورشیدی با لایه نازکی پوشیده شده که با کمک فناوری نانو تولید شده و افزایش راندمان صفحه های خوزشیدی را ممکن می سازد.

Astrolab اولین اتومبیل خورشیدی اسپرت است که در مقیاس انبوه تولید می شود. برای ذخیره انرژی در این اتومبیل نیازی نیست که آن را ساعت ها در زیر نور خورشید نگه دارید بلکه می توانید باطری های پشرفته آن را با برق خانه شارژ کنید. بدین شکل Astrolab را باید اولین اتومبیل هیبریدی - خورشیدی دانست. باطری های پیشرفته ونتوری با کد NIV-7 از نوع نیکل هیدراد منیزیم با آب خنک می شوند و با یک بار شارژ شدن شعاع 110 کیلومتر را با حداکثر سرعت 120 کیاومتر بر ساعت فراهم می کند.برای جلوگیری از اتلاف انرژی، مهندسان ونتوری یک شاسی سبک وزن از جنس فیبرکربن طراحی کرداند. این شاسی یک تکه بسیار مقاوم است و در هنگام تصادف از جان سرنشینان بخوبی محافظت خواهد کرد. طراحی این شاسی توسط Sacha Lakic انجام شده و آیرودینامیک آن در بهترین حد ممکن نگه داشته شده است.
وزن کلی ونتوری 280 کیلوگرم و بهای آن 92 هزار یورو است. این اتومبیل تنها به صورت سفارشی ساخته می شود.

ونتوری Electric Concept:

Electricچیزی فراتر از یک اتومبیل مفهومی است. شاید درست این باشد که آن را مجموعه ای از منابع تجدید ناپذیر انرژی بنامیم. Electric هیچ علاقه ای به طلای سیاه یا به زبان خودمان نفت ندارد. سقف آن از سلول های خورشیدی پوشیده شده است. با این حساب وقتی پشت چراغ قرمز یا در ترافیک گیر افتاده اید وقت خود را با شارژ کردن باطری ها سپری خواهید کرد.

اتومبیل های معمولی 90 در صد از اوقات بی مصرف هستند یعنی در گوشه ای پارک شده اند ولی Electric از این فرصت نیز استفاده کرده و با کمک نور محیط باطری های خود را شارژ می کند. این انرژی هنگام حرکت مصرف می شود. باطری های Electric همانند باطری های Astrolab از نوع نیکل هیدراد منیزیم هستند و آنقدر انرژی در خود ذخیره می کنند تا طی مسافت 50 کیلومتر با میانگین سرعت 50 کیلومتر در ساعت ممکن باشد. این عملکرد برای طی مسیر های درون شهری کاملا مناسب و کافی است.

با استفاده از برق خانه (16 آمپر) می توان باطری ها را در مدت 5 ساعت شارژ کرد. و اما راهکار جدید ونتوری برای استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر استفاده از توربین های بادی است که می توان آنها را بر روی سقف درون سپر های جلو یا زیر اتومبیل جاسازی کرد. وقتی اتومبیل رو به جلو حرکت می کند با مقاومت هوا مواجه می شود. این مقاومت یا به عبارتی برخورد توده هوا با توربین ها باعث چرخش آنها و تولید برق می شود. Electric چه در زمان توقف و چه در زمان حرکت انرزی مورد نیاز خود را تولید و در باطری ها ذخیره می کند. این اتومبیل توسط آقای Sacha Lakic طراحی شده است.تقریبا 350 کیلوگرم وزن دارد و توان گشتاور موتور آن معادل 21 اسب بخار و 50 نیوتن است.

با تشکر از نیورا پورپزشک